Ještě loni uváděla firma rezervu 11 milionů na horší časy, nyní chce po městu deset milionů

Společnost SFM Liberec ze skupiny Syner Group, která aktuálně žádá po městu Liberec kompenzaci za ušlý zisk kvůli epidemii koronaviru, sama ještě loni uvedla, že má v zásobě zhruba 11 milionů pro případné ztráty. Nyní chce po městu Liberec 10 milionů korun.

Pět milionů korun chce společnost SFM Liberec na to, aby pokryla náklady na provoz areálu Sport Park Liberec, dalších pět milionů pak na to, aby se do sta procent dorovnaly mzdy pro její management a zaměstnance.

Veškeré podnikatelské riziko tak de facto má převzít majitel Sport parku, který je město Liberec. SFM Liberec si areál pronajímá na základě koncesní smlouvy z roku 2009, město mu na jejím základě platí zhruba 14 milionů korun za 4 tisíce hodin pro mládež a sportovce, jinak má SFM  celý areál k dispozici a může na něm dle svého vydělávat, což také činí, jak vyplývá z veřejně dostupných zdrojů.

Jenomže ve finančních údajích za rok 2018, které společnost zveřejnila loni, se lze dočíst zajímavou věc. SFM Liberec tvrdí, že v rámci vlastního kapitálu disponuje nerozděleným ziskem ve výši zhruba 11 milionů korun, který – jak sama tvrdí – plánuje ponechat na účtu „ke krytí případných ztrát v budoucích letech“ (viz. obr.)

To znamená, že ještě loni společnost SFM Liberec ze silné skupiny Syner Group počítala s jedenácti miliony jako rezervou pro horší časy. Nyní ale přichází na město s požadavkem na obdobnou částku a podle některých zastupitelů poměrně neomaleně Liberec vydírá, když vyhrožuje, že z areálu odejde a následky rychlého odchodu budou pro město ještě horší.

Liberecký Sport park je areál, který v sobě zahrnuje libereckou arénu, ubytovací zařízení, hotel, halu míčových sportů, Kord arénu, Svijanskou arénu, atletický stadión, tenisové kurty a další venkovní sportoviště, které má pronajaté ke komerčním účelům společnost SFM, a to od roku 2009. Jedná se o městský majetek za víc jak miliardu korun.

Původní koncesní smlouva byla schválena před Vánoci v roce 2009 a již tehdy byla kritizována opozicí za to, že se jedná o smlouvu napsanou tak, aby vyhovovala společnosti z dnešní Syner Group. Smlouva byla do roku 2020 nevypověditelná. Byla schválena hlasy ODS, USZ, ČSSD a tehdejší SOS, z níž se později do značné míry generovali zástupci Starostů pro Liberecký kraj.

Zítra má v Liberci zasedat mimořádné zastupitelstvo, které má rozhodnout o dotaci ve výši deset milionů pro SFM. Nakloněni takovému řešení jsou Starostové pro Liberecký kraj, ODS a ANO. Proti je opozice ze Změny pro Liberec a LOL – Liberec otevřený lidem.

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody