Technické služby žalují Náš Liberec za zveřejnění výsledků auditu, který si samy objednaly

Vedení Technických služeb města Liberce a.s. (TSML) v čele s ředitelem Petrem Šimoníkem žalují redakci našeho webu kvůli článku o auditu, jehož výsledky dopadly pro TSML katastrofálně. Podobnou politiku a snahu diktovat, co se o městských společnostech smí psát a co ne, jednoznačně odmítáme.

V listopadu loňského roku uveřejnil Náš Liberec článek, který čtenáře informuje o výsledcích auditu, který si nechala zadat dozorčí rada TSML. Výsledky auditu byly pro vedení společnosti zdrcující a v návaznosti na ně rezignovala podstatná část dozorčí rady technických služeb.

Podle auditu docházelo v technických službách k plýtvání a nehospodárnému chování. Podle závěrů kontroly zde byly například smlouvy nastavené tak, že vyhovovaly pouze subdodavatelům, je nevýhodně pronajímán majetek společnosti a zároveň v minulosti podezřelým způsobem probíhal i samotný  odprodej majetku technických služeb. Kontroloři také konstatují, že zde bujel i „švarc systém“.

Vedle toho ale audit hovoří i o tom, že zakázky nejsou řádně kontrolovány a lze dohledat i příklady, kdy firmy fakturují až o  třetinu vyšší částky, než mají sjednáno ve smlouvě, každý měsíc opakované služby nebo služby, které neodpovídají skutečnosti. 

Navzdory tomu si ale manažeři TSML, podle auditorů, navyšují odměny, a to poměrně vysokým způsobem. Na odměnách bylo například za loňský rok vyplaceno přes 12 milionů korun, což podle auditní zprávy představuje téměř 22% z celkových mzdových nákladů. Vedle toho byl zjištěn i nový „fond vedoucího“. Podle auditorů je také absurdní, že tzv. roční odměny jsou vypláceny dokonce několikrát ročně.

Připomeňme ještě jednou, že audit zadala samotná dozorčí rada TSML. Nicméně výsledky kontroly byly pro samotné členy dozorčí rady natolik závažné, že se někteří z nich v návaznosti na ně rozhodli rezignovat. A byli to zástupci různých politických stran (například i ANO či ODS, tedy stran současné liberecké koalice). A nejednalo se o jediný případ, kdy politici kvůli vedení společnosti rezignovali na svůj post v orgánech technických služeb. Podobně tomu bylo i za minulé koalice, v roce 2017.

Reakce vedení TSML na článek na našem webu na sebe nenechala dlouho čekat. Den po uveřejnění článku na našem serveru nám vedení TSML poslalo svou reakci, kterou jsme ještě týž den bez jakýchkoliv průtahů a úprav zveřejnili.

Pak následovala předžalobní výzva. V jejím rámci jsme přistoupili k některým krokům a jako gesto dobré vůle jsme část textu smazali či upravili. Jednalo se o první dva body z pěti žalovaných, které se týkají financování společnosti a kde, ač máme jiný názor než vedení TSML, jsme se rozhodli vyjít námitkám vstříc.

U dalších tří bodů, které se týkají zveřejnění výsledků auditu, který popisuje špatné a podezřelé hospodaření nebo navyšování odměn v TSML, ale námitky vedení technických služeb odmítáme. Audit o nich hovoří jasně a na konkrétních příkladech.

Připomínáme, že jsme to nebyli my, kdo audit zadal ani jsme to nebyli my, kdo jej vypracoval. Zadán byl samotnými orgány TSML a pokud se jeho výsledky nelíbí jejímu managementu, do toho vůbec odmítáme vstupovat.

Odmítáme také komentovat názorové střety mezi vedením společnosti a některými členy dozorčí rady, ať již bývalými nebo současnými.

Zároveň zcela odmítáme být zatahováni do spekulací o tom, proč byl audit zadán nebo dokonce do snahy znevěrohodnit samotnou kontrolorskou společnost.

Naproti tomu jsme přesvědčeni, že veřejnost má právo znát výsledky kontroly společnosti, která ze 100 % patří městu Liberec.

Vedení TSML po našem zřizovateli chce 100 000 korun pro poškození dobrého jména, úhradu soudních nákladů, omluvu a uveřejnění dalšího článku, kde budou popsány změny oproti původnímu článku. Vedení TSML zastupuje advokátní kancelář společnosti KODAP.

Žalobu odmítáme a jsme přesvědčeni, že se jedná o nepřípustnou snahu o to, aby se veřejnost nedozvěděla o výsledcích kontroly společnosti stoprocentně vlastněné městem.

Subscribe
Upozornit na
181 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody