Náš Liberec a Reportéři ČT o podezřelých restitucích v režii liberecké ODS a lidí od Syneru

Server Náš Liberec a Reportéři ČT spojili síly, aby ukázali, jak stát přicházel o obrovský nemovitý majetek v nejrozsáhlejší restituční kauze, na které bohatli pražští kmotři i lidi kolem libereckého Syneru. Zdaleka nešlo jen o pozemky v Praze a zbohatl na nich i bývalý šéf Pozemkového fondu, liberecký Radim Zika.

Obchod s restitučními nároky byl ještě nedávno v České republice obrovský kšeft, na kterém tratil český stát, potažmo všichni jeho občané, kteří ho ze svých daní živí. Zbohatnout na něm dokázalo ale několik podnikavců, prim hráli pražští kmotři jako Roman Janoušek, Ivo Rittig, Tomáš Hrdlička, ale i kmotři a kmotříčci liberečtí jako například majitel Syneru Petr Syrovátko nebo jeho bratranec, někdejší zastupitel za ODS, Jaroslav Mejstřík. Mejstřík působil v řadě firem svázaných se Synerem a stojí aktuálně například za kontroverzní stavbou sídliště u libereckého muzea.

Neuvěřitelnou kauzu kolem podezřelých restitucí po velkostatkáři Juliu Bečvářovi, kde si tato skupina politických podnikatelů přišla na 1,4 miliardy ze státní kasy, jsme popsali několikrát – například ZDE nebo ZDE.

Dnes přinášíme příklad několika pozemků z Lukášova mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, kde je krásně vidět, jak se na skoupených restitučních nárocích za pár tisíc korun dá na státním vyrobit majetek za několik milionů až desítek milionů.

Jedná se o původně louky v Lukášově a na prosečském hřebeni, které byly na základě dnes restitučních nároků po Júliu Bečvářovi (ale i jiných skutečných restituentech) vydány bývalému řediteli liberecké společnosti na svoz odpadů ASA Petru Grofovi.

Část z nich Petr Grof získal již v roce 2005, kdy mu je vydával za Pozemkový fond Michal Frydrych, kontroverzní liberecký úředník, jehož tatínek zbohatl na pozemcích rovněž vydaných fondem. Frydrych na sebe v poslední době upozornil například bojem s libereckým klubem Azyl, který vede společně se svou partnerkou Dagmar Helšusovou, bývalou náměstkyní primátora Jiřího Kittnera, dnes oceněnou za přínos pro demokracii a občanskou společnost.

Další část pozemků ale někdejší šéf ASY Petr Grof získal v době, kdy na pozemkovém fondu byl šéfem liberecký občanský demokrat Radim Zika. Ten so ostatně do Prahy přivedl i Michala Frydrycha, který byl mezitím z Pozemkového fondu vyhozen.

Tyto pozemky získal Grof na základě restitučních nároků po Júliu Bečvářovi (například za 12 500 Kč), který skupovala společnost Bečvářova a.s., kterou zakládal Zikův dlouholetý kamarád a soudruh z liberecké ODS Jaroslav Mejstřík. Jaroslav Mejstřík je ale současně zetěm Petra Grofa a bratrancem majitele Syneru Petra Syrovátka, který do Bečvářovi a.s. spolu s Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou investoval desítky milionů korun, aby pak získali od státu majetek v hodnotě 1,4 miliardy korun.

Jenomže tady příběh nekončí.

Podstatná část luk ve vlastnictví Petra Grofa změnilo jablonecká radnice, kde vládla koalice v čele s ODS, v roce 2016 na stavební parcely. Petr Grof si tak přišel na necelých 20 tisíc metrů stavebních parcel v pěkné a žádané lokalitě. Do restitučních nároků investoval jednotky až desítky tisíc korun a část pozemků od státu ještě za zhruba půl milionů přikoupil.

Investice se ale vyplatila. Díky přeměně pozemků na stavební od jablonecké radnice pod taktovkou ODS, získal majetek v hodnotě desítek milionů.

Ale ani tady příběh nekončí. Samotný Radim Zika, přítel Grofova zetě Mejstříka, za jehož ředitelování byl Pozemkový fond vůči Petru Grofovi tak vstřícný, si taky přišel na své. Část lukášovských pozemků, které Grof od Pozemkového fondu získal, prodal v roce 2014 Petr Grof manželům Radimu a Blance Zikovým. A to téměř 5 344 metrů zastavitelné parcely v lukášovském „Krokusovém údolí“ za neuvěřitelných 100 tisíc korun.

Dnes tuto parcelu manželé Zikovi nabízí ke koupi za 4 150 000 Kč.

 

Celá reportáž Reportérů ČT je ZDE

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody