Reportéři ČT o libereckých i pražských kmotrech a podezřelých restitucích

Investigativní pořad České televize Reportéři ČT přinesl v pondělí reportáž o největším tuzemském restitučním skandálu, na kterém bohatli kmotři ODS jako pražští Roman Janoušek, Tomáš Hrdlička nebo majitel libereckého Syneru Petr Syrovátko. Náš Liberec ve spolupráci s CNI na případ upozornily již před pěti lety, dnes jej projednává pražský soud, u kterého ovšem nestojí režiséři celého restitučního projektu, ale pouze tři úředníci Pozemkového fondu.

Pražský soud začal rozplétat obří restituční chobotnici, která měla stát připravit o stovky milionů. Skupina podnikavců napojených na ODS skupovala restituční nároky, za které, dle státního žalobce pro stát nevýhodně, žádaly jiný majetek. Obžaloby česká republika tak přišla o majetek v hodnotě 1,4 miliardy.

Jak upozornil již v minulosti Náš Liberec, role libereckých podnikatelů z prostředí zdejší ODS byla pro celý projekt Bečvářovy a.s., u které končily nemovitosti získané z neoprávněných nároků restituentů, zcela zásadní. Ve firmě nejenže figurovali známí politici/podnikatelé jako Syrovátko a Mejstřík, ale i další lidé navázaní na zdejší stavební společnost Syner.

S libereckým Synerem, jenž je známý především z případu tzv. „karlovarské losovačky“ je spojen i další z tehdejších držitelů akcií Bečvářova – Vítězslav Štumpf, právník a předseda dozorčí rady tehdejší mateřské společnosti S group holding, dnes Syner group. V dceřiných společnostech firmy Bečvářova pro změnu figuroval bývalý ředitel pro zahraniční záležitosti Syner group Igor Horník. Rozhodující postavou byl ale evidentně majitel Petr Syrovátko.

Ještě důležitější pro celý podezřelý projekt byla provázanost liberecké ODS na pozemkový úřad. Jak popsal Náš Liberec již před několika lety, v době, kdy se Pozemkový fond podezřelým restitučním procesem zabýval, působil na pozici ředitele tohoto úřadu Radim Zika, bývalý radní Libereckého kraje a neúspěšný kandidát na post libereckého hejtmana za ODS.

Jaroslava Mejstříka z firmy  Bečvářova a.s. pojí se Zikou nejen mateřská strana ODS, za kterou byli společně v roce 2000 zvoleni do libereckého zastupitelstva, ale jsou to také dobří známí. Podle informací Našeho Liberce Mejstříkova firma Europ sídlila ve stejné liberecké vile, ze které z Liberce úřadoval také Zika coby tehdejší šéf fondu.

A byl to právě Zika, kdo například v roce 2011 vydal (podle zápisu z jednání dozorčí rady) pokyn k mimosoudnímu jednání s restituenty po velkostatkáři Bečvářovi. Tímto krokem by se vyhnuli dlouhým soudním sporům a byly by jim požadované pozemky přiřknuty. Návrh nakonec neprošel.

Aktuální reportáž Reportérů ČT můžete vidět zde:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/220452801240007/obsah/751259-chybicka-za-miliardu

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody