Zastupitelka se zastala lidí. Chemička ji teď tahá po soudech

Lidé ve Vesci a Doubí si dlouhodobě stěžují na místní chemickou výrobnu Likto, která jim, podle jejich přesvědčení, znepříjemňuje životy. Sepisují proti její činnosti petice, kde se dovolávají pomoci. Zastala se jich zastupitelka za Změnu Marie Pavlová a na problém upozornila. Teď ji firma žaluje.

Nesnesitelný zápach, hustý, černý dým a z toho pramenící omezení života a zdravotní problémy. Takové důvody vedly téměř stovku lidí, aby se podepsala pod petici, která ukazuje na podmínky, které v hustě osídlené zástavbě na pomezí libereckého Doubí a Vesce připravuje místním obyvatelům firma Likto, která sídlí v areálu bývalé Kolory a zabývá se termickým odlakováním.

Občané, kteří v sousedství firmy žijí, se obrátili i na vedení města. To ale jejich výzvy nechalo chladným a problémy se nezabývalo. Zastání ale našly u opoziční zastupitelky za Změnu pro Liberec Marie Pavlové. Ta na problémy obyvatel Doubí i jednání firmy upozornila například v Libereckém zpravodaji. Teď ale chce firma po ní omluvu u soudu.

„Chceme pouze, aby se nám paní Pavlová omluvila, že v některých věcech přestřelila, nepožadujeme ani finanční kompenzaci“ říká jednatel společnosti Likto René Chrastecký. Zastupitelka Marie Pavlová ale na svém trvá. „Nevidím jediný důvod se omluvit. Jedinou mojí motivací je hájit zájmy místních lidí, za které jsem byla do zastupitelstva zvolena. Navíc každý se může přesvědčit, jak se místním vedle chemičky žije, stačí tam zajít podívat,“ uvedla zastupitelka Pavlová.

Marie Pavlová rovněž tvrdí, že firma nemá prostory řádně zkolaudovány a provoz neodpovídá územnímu plánu. I to firma ale odmítá.

Firma poukazuje na to, například že Česká inspekce životního prostředí  provedla v areálu firmy na základě podnětů od obyvatel na tři desítky kontrol a žádný únik škodlivin nezaznamenala. Jenomže k jiným zjištěním ale dospěl odborný posudek, který si nechal zpracovat krajský úřad. Ten konstatoval například nedostatečnou teplotu spalování.

„Tmavý kouř či viditelná emise uniká z obou termických odlakovacích pecí. Není pochyb, že se jedná o produkty nedokonalého dopálení škodlivin. Tyto škodliviny mohou způsobit intenzivní pachový vjem v okolí,“ píše se v posudku krajského úřadu.

První stání u soudu proběhlo minulý pátek, ale bylo odročeno. Soudce obě strany vyzval ke smíru prostřednictvím mediátora, ale zastupitelka Pavlová je podle svých slov svá tvrzení připravena obhájit.

Subscribe
Upozornit na
59 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody