Medaile pro bývalou náměstkyni Helšusovou budí emoce

Málokdy vyvolávají jména oceňovaných takový rozruch, jako je tomu dnes v Liberci. Vládnoucí koalice prosadila Medaili města, druhé nejvyšší ocenění, pro bývalou náměstkyni primátora Jiřího Kittnera Dagmar Helšusovou, jejíž působení na městě i ve veřejném prostoru není vždy přijímáno pozitivně.

Dagmar Helšusová byla jednou z tváří libereckého Listopadu 1989. Byla to ale také ona, která jako první v polistopadové historii města přivedla lidi na náměstí, když se jakožto náměstkyně primátora Jiřího Kittnera podepsala pod rušení školek. Nyní má být svými bývalými politickými souputníky oceněna za  mimořádné zásluhy o rozvoj města v oblasti kultury, demokracie a lidských práv.

Jméno Helšusové se pro nemalou část Liberečanů stalo symbolem opuštění politických ideálů a volebních slibů pro dobře placené místo. Strana pro otevřenou společnost, za kterou Helšusová kandidovala a která se později v nemalé míře stala základnou pro dnešní Starosty pro Liberecký kraj, byla na přelomu století velkým kritikem politických kroků tehdy dominantní ODS, například výstavby liberecké hokejové arény.

Dagmar Helšusová byla, spolu s například dnešním radním za Starosty Michalem Hronem, výraznou tváří těchto kritických projevů. Ty ale skončily po volbách, když Dagmar Helšusová získala náměstkovské místo v koaliční vládě s ODS pod primátorem Jiřím Kittnerem a stala se zcela loajální členkou rady města. A například politické působení Helšusové se nelíbí dnešní opozici ze Změny pro Liberec.

„Je to vlastně poprvé, kdy se setkáváme s tím, že návrh na ocenění medailí města je tak kontroverzní. A je mi to líto. Myslím, že by celý proces měl být zastaven, když se objeví takový nesouhlas, který se objevil u tohoto jména na předsedech klubů. Nechápu, proč je to tak tlačeno na sílu, protože se vlastně také dostáváme do situace, kdy je ocenění protlačováno vládnoucí garniturou a není na něm shoda v zastupitelstvu, že bychom si takového jména měli všichni vážit. Já mám problém s paní Helšusové zejména kvůli jejímu působení na pozici náměstkyně v době, kterou pokládám pro Liberec za velmi neblahou a s jejímž dědictvím se vypořádáváme dosud,“ uvedl například minulý týden na zastupitelstvu Josef Šedlbauer ze Změny.

Kriticky se na působení Helšusové dívá i druhá opoziční strana, LOL – Liberec otevřený lidem. Zastupitel Jaromír Baxa vzpomněl i na druhdy velice kritizovanou instalaci Helšusové do čela Krajské vědecké knihovny v Liberci. Helšusová na funkci ředitelky neměla vzdělání, zkušenosti, byla vybrána bez výběrového řízení a na tzv. „dobu dočasnou“, která ovšem skončila až jejím odchodem do penze.

Mám problém s oceněním pro paní Dagmar Helšusovou. Já vnímám, že ji máte spojenou například s Listopadem 1989, ale já ji zároveň vnímám skrze její spor s bývalou ředitelkou knihovny paní Vohlídalovou, která zdejší knihovnu doslova vydupala ze země a v neposlední řadě ji vnímám skrze její současné aktivity proti klubu Azyl. Z pohledu mé generace, které bylo v roce 1989 málo a která hledí spíše na to, jak někteří lidé působí v současnosti, proto mi to ocenění přijde neadekvátní.“, vysvětlil svůj postoj zastupitel LOL! Jaromír Baxa.

Za nominací Dagmar Helšusové na druhé nejvyšší ocenění, které v Liberci může člověk dostat, stojí ale náměstek pro kulturu a školství Ivan Langr ze Starostů, který ji nominoval. Připomněl například Helšusové zásluhy na poli dětského čtenářství, kde stála za vznikem úspěšného Veletrhu dětské knihy.

„Ty jména byla diskutována ve výborech, kde byla schválena převážnou většinou nebo jednomyslně, ač si to nepamatuji přesně. Pak by je rada města nebo zastupitelstvo je měla formálně odmávnout. Nevnímám to jako dehonestaci toho práva zastupitelstva se k tomu vyjádřit, ale jsou tak citlivé věci, že jejich diskuze, řekněme, ne úplně veřejná, mi přijde na místě. Ale nezbavuji Vás toho práva o tom diskutovat i tady veřejně… Pokud jde o jméno paní Helšusové, ta její nominace je za to, za co je uvedena v důvodové zprávě a za nic jiného. Za její přínos k dětskému čtenářství, popularizaci dětské literatury a také za její roli v listopadu 1989. Ten další kontext, jak jste jmenoval, ten já v té své nominaci nezohledňuji.,“ shrnul důvody pro Helšusové nominaci náměstek Langr.

Jindřich Felcman, zastupitel za Změnu se ale kriticky dívá i na současné působení Dagmar Helšusové. Připomněl její sousedský spor s místním klubem Azyl, kde se svým partnerem, spekulantem s pozemky a bývalým problematickým úředníkem Pozemkového fondu Michalem Frydrychem, předstírala založení občanského spolku, aby se jí povedlo zbavit klub Azyl jeho využívané zahrádky. Ta sousedí přes ulici s vilou, kde Helšusová žije.

„Já se chtěl zeptat, zad si pan náměstek Langr ověřoval aktuální aktivity spolku Na ladech, kde je paní Helšusová zakladatelem. Ale myslím si, že ne a tak já si tedy v tomto ohledu dovolím její nominaci zpochybnit. Jak všichni víme, paní Helšusová založila občanský spolek Na ladech, který měl vlastně jen pomoci v jejím poměrně maloměšťáckém, sousedském sporu s klubem Azyl. Ten spolek měl údajně sloužit občanům, předstíral, že chce vybudovat komunální zahradu, ale jak se ukázalo, bylo to od začátku falešné a mělo to posloužit jen jejímu sporu s Azylem. A jestli někdo takhle zneužívá své občanství, tak nemyslím, že bychom ho měli oceňovat.,“ vysvětlil Felcman.

Koalice Starostů, ANO a ODS, která má v zastupitelstvu pohodlnou většinu, ale ocenění pro Helšusovou prohlašovala bez potíží.

Subscribe
Upozornit na
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody