Kdo bude náměstkem za ANO stále není jasné

Jak náš web informoval jako první, náměstkyní libereckého primátora by se měla stát současná radní Libereckého kraje Radka Loučková Kotasová. Jenomže její pozice, potvrzená členy libereckého ANO, není ještě jistá. Podnikatelské kruhy místo ní tlačí zastupitelku a lobbistku Renátu Balášovou.

Zjištění našeho webu po několika dnech potvrdil i Liberecký deník, který přinesl zprávu o tom, že Radka Loučková Kotasová byla skutečně navržena libereckým ANO a se svou kandidaturou souhlasí. Podle informací naší redakce pak byla její kandidatura odsouhlasena i členskou základnou libereckého ANO.

Jenže: v libereckém ANO hrají velkou roli i názorů místních velkých podnikatelů ze stavebnictví, ale i potravinářského průmyslu. A ti by, dle informací naší redakce, rozhodně viděli na místě Loučkové Kotasové zastupitelku zvolenou za ANO a lobbistku Renátu Balášovou, která má silné vazby do místního podnikatelského prostředí.

Renáta Balášová sice není členkou libereckého ANO, ale na jeho kandidátce byla při loňských volbách zvolena. Upozornila na sebe například v říjnu tohoto roku, kdy se jí podařilo prolobbovat 15 milionů z krajského a městského rozpočtu na skokanské můstky na Ještědu, což přinese zisk při plánovaném pořádání skokanských šampionátů jejímu zaměstnavateli, společnosti TMR slovenského miliardáře Igora Rattaje, který má Ještěd v pachtu. Kvůli obratu radních Liberce, kteří tak učinili na příkaz hejtmana Půty, rezignoval dosavadní náměstek Jiří Němeček z ANO.

Proti kandidatuře Loučkové Kotasové má výhrady i místní a pro ANO koaliční ODS, které oficiálně vadí, že by seděla na dvou židlích – jako radní na kraji a jako náměstkyně na radnici, byť Loučková Kotasová deklarovala, že pokud by zastávala obě funkce, za radniční angažmá by nepobírala plat.

Občanským demokratům ale vadí, že by obě funkce nemusela zvládat. Svou roli ale můžou mít i v kuloárech deklarované obavy ze stále rostoucího vlivu hejtmana Martina Půty na městě, kde by se krajská radní mohla stát dalším z jeho mocenských spojenců. Bez významu není ani skutečnost, že o placené náměstkovské křeslo usiloval městský radní za ODS Petr Židek nebo zmíněné dobré konexe s podnikatelským prostředím Renáty Balášové.

Koaliční jednání o tom, kdo usedne na náměstkovské místo po Jiřím Němečkovi, který se v říjnu odmítl podřídit diktátu hejtmana Martina Půty ve věci milionů z městské kasy pro skokanské můstky, budou probíhat tento týden a rozhodnout by mělo čtvrteční zastupitelstvo.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra