Radní Petr Židek z ODS bude členem soudních senátů v Liberci

Liberec má další anomálii. Radní města  a lídr místní ODS Petr Židek se stane přísedícím okresního soudu v Liberci. Dojde tak k poměrně nebývalému sloučení moci soudní a výkonné. O Židkově nominaci rozhodlo zastupitelstvo města hlasy koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS.

Na zastupitelstvu, které se konalo minulý týden, bylo koaličními hlasy rozhodnuto, že Petr Židek se stane přísedícím Okresního soudu v Liberci. Radní Židek se tak stane regulérní součástí soudní moci. Již dnes je ale ze své funkce součástí moci výkonné, která má být od té soudní oddělená. Jako problém to vidí i právník české pobočky mezinárodní protikorupční organizace Transparency International Petr Leyer.

 „Ano, sloučení obou mocí to evidentně je, ale někdy se to tak děje, protože do funkce přísedících nominuje zastupitelstvo obce. Ale v tak velkém městě, jako je Liberec, jsem se s tím nikdy nesetkal a myslím si, že je to opravdu na hraně. Člen rady stotisícového města má zcela jiný politický vliv než například člen obecního zastupitelstva malé vesnice“, vysvětlil Petr Leyer.

Podle právníka Transparency International hrozí, že člověk v podobném dvojím postavení, může svých funkcí zneužívat. „Tady je samozřejmě velké riziko, že by mohlo dojít například ke zneužívání informací, ke kterým se dotyčný na soudě dostane. Opakuji, že radní krajského města není bezvýznamná politická postava. Za mě je takové rozhodnutí zastupitelstva skutečně hraniční“, dodal Petr Leyer z Transparency International.

Možný střet zájmů, funkcí i mocí, který má být ústavně oddělený, se řešil i na zastupitelstvu. Na to, aby Petr Židek na přísedícího soudu nekandidoval, apeloval člen opoziční Změny pro Liberec Jan Korytář. „Tohle není o osobě pana Židka, ale snažně Vás prosím, opravdu to nedělejte. Je to nebezpečný precedens a myslím si, že by aktivní politik opravdu neměl být členem soudu. Abych to odlehčil – chtěli byste, aby byl členem soudu například já?“, tázal se na zastupitelstvu Jan Korytář.

Samotný radní Petr Židek ale na sloučení obou mocí do jedné osoby nevidí nic rizikového. „Máme tu přeci pojistku. A tou je, že každý, kdo by cítil v mém případě nějakou podjatost nebo to, že chci něco kvůli svým politickým názorům nebo funkcím ovlivňovat, může mou spoluúčast v soudním senátu napadnout,“ oponoval Janu Korytářovi Petr Židek.

Zastání našel Petr Židek u svého koaličního kolegy z rady města, Michala Hrona ze Starostů pro Liberecký kraj. „Já v tom opravdu problém nevidím. Každý může na případnou podjatost ukázat. Navíc přeci samotný soudce si sám zvolí, jaké chce mít přísedící,“ podpořil kandidaturu Petra Židka Michal Hron.

Přitom paradoxně sám Michal Hron se loni dostal do situace, že jeho žena byla přísedící v korupční kauze hejtmana Martina Půty, Hronova stranického šéfa. Jak informoval náš web jako první, hejtman půl roku zamlčoval, že je přísedícím v jeho případě žena jeho stranického kolegy a přišel s tím až den jednání soudu, kde tvrdil, že nechce, aby byl jeho případ napadán z podjatosti, byť o účasti paní Hronové věděl několik měsíců. Dosáhl tím posunutí začátku soudu o dalších téměř půl roku a zejména toho, že soudu nezačal před volbami, ale až po nich.

Petr Židek, který byl minulý čtvrtek zvolen přísedícím okresního soudu na 4 roky, splňuje všechny podmínky, které stanoví zákon včetně té, že je bezúhonný. V minulosti ale trable se zákonem přeci jen měl. Židkovo jméno se na veřejnosti objevilo již roce 2009, kdy byl policií zatčen kvůli korupci na ministerstvu vnitra. Díky své stranické knížce a se stal za tehdejšího kontroverzního ministra vnitra Ivana Langera šéfem miliardového projektu na modernizaci policejních služeben P1000. Tento projekt byl kritizován samotnými policisty jako „Potěmkinova vesnice“, která slouží k vytažení stovek milionů evropských peněz.

Dlužno dodat, že Petr Židek nakonec nebyl obviněn a před zákonem je tedy bezúhonný. Nicméně následné audity projektu, za který odpovídal, a které nechali udělat Langerovi nástupci v ministerské funkci, odhalily rozsáhlé plýtvání a také například dělení zakázek tzv. „salámovou metodou“, aby nemusely splňovat tvrdší kritéria výběrových řízení. Často se rovněž pohybovaly těsně pod částkou dvou milionů korun, která je hranicí pro výběrové řízení a podezřele je tak dostávala jen jedna firma.

Petr Židek na sebe v minulosti upozornil lobbingem za hazard, kdy se mu společně s Jiřím Šolcem ze Starostů a někdejším primátorem Tiborem Batthyánym povedlo zvrátit zákaz hracích automatů ve městě, který prosadila Změna pro Liberec. Židek má blízko například ke kontroverznímu členovi liberecké ODS Radimu Zikovi a stavebnímu podnikateli a bratranci majitele společnosti Syner Jaroslavu Mejstříkovi. V době, kdy byl Zika šéfem Pozemkového fondu v Praze, získal Židek za kritizovaných okolností na tomto úřadě lukrativní místo

Židek ale není jediným politikem v Liberci, jehož působení další mocenské působení je kontroverzní. Jak upozornil náš web jako první, zastupitelem zvoleným za Starosty pro Liberecký kraj je i Petr Zavoral. Ten je zároveň vysoce postaveným libereckým policistou. Mezi Starosty pro Liberecký kraj je přitom několik osob, které mají aktuálně problémy se zákony. Vedle zmíněného hejtmana Martina Půty jde například o jeho někdejšího náměstka na kraji Vladimíra Mastníka, který byl policií obviněn v korupční kauze kolem veřejné dopravy.

Subscribe
Upozornit na
55 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra