Zemřel světoznámý lékař a liberecký rodák Zdeněk Ježek

Minulou neděli, 24. listopadu,  zemřel jeden z předních světových epidemiologů, který se ve 20. století zásadní měrou podílel na vymýcení pravých neštovic, liberecký rodák, Zdeněk Ježek. Bylo mu 87 let.

Zdeněk Ježek se narodil 13. srpna 1932 v Liberci, kde také v roce 1951 maturoval na místním Gymnáziu F.X. Šaldy. Ve studiích pokračoval v letech 1952-1958 na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze, poté působil v Ústavu epidemiologie a mikrobiologie. Svou profesní dráhu zahájil epidemiologickou studií TBC, žloutenky a chřipky. V roce 1965 pomáhal jako expert WHO budovat zdravotnický systém v Mongolsku, kde zorganizoval první celoplošné očkování dětí proti obrně.

V sedmdesátých letech působil v ústředí WHO v Ženevě, pomáhal při likvidaci neštovic v Jugoslávii a epidemie cholery na východě Slovenska, při vymýcení neštovic v Indii, Nepálu a Bangladéši, Somálsku, Etiopii a Keni.

Po završení programu vymýcení neštovic přešel v roce 1988 do globálního programu AIDS. V roce 1995 se jako expert WHO podílel na likvidaci epidemie eboly v Zairu. „Poslední roky profesního života zasvětil vystupování proti biologickým zbraním a bioterorismu,“ uvedla tento týden jeho dcera, když před dvěma dny oznámila ČTK jeho smrt.

Ježek je autorem asi 200 vědeckých článků a soubornějších prací publikovaných v české a zahraniční literatuře. Ocenila ho WHO, dostal vyznamenání v Indii i Mongolsku. V roce 1987 mu byla udělena medaile Jana Evangelisty Purkyně za úspěšnou mezinárodní spolupráci při vymýcení neštovic, v roce 2003 byl pasován na Rytíře českého lékařského stavu. Za své největší profesní zklamání tehdy označil zjištění, že se ve světě v tajných laboratořích konají pokusy na obnovení viru černých neštovic, který by mohl být použit jako biologická zbraň.

Pravé či černé neštovice po celá staletí patřily k největším zabijákům lidstva. Jen v uplynulém století mají na svědomí na 300 milionů obětí. V roce 1959 zahájila Světová zdravotnická organizace boj s touto nebezpečnou chorobou. V roce 1978 oznámila, že byl v Somálsku vyléčen poslední člověk na světě, který neštovicemi onemocněl. Oficiálně byly neštovice prohlášeny za vymýcené v roce 1980.

s využitím ČTK

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec po téměř deseti letech aktualizuje ceník svých pozemků. Nová pravidla pro prodej a směnu nemovitostí v majetku Liberce schválila Rada města.
V zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho, dnes již bývalým, šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s divadlem soudí kvůli
Liberecká radnice se dohodla se zástupci Českých drah na odkupu dnes nefunkční lanovky na Ještěd. Město by mělo zaplatit 35 milionů. Podstatně nákladnější ale
Před měsícem se liberečtí politici radovali v médiích. Jak nízké přišly nabídky na stavbu plaveckého bazénu. Byla to ale (opět) poněkud nefér mediální hra