Liberecký kraj nevzkvétá. Navzdory usilovnému marketingu politiků

Liberecký kraj jako dobré místo pro život? Ani náhodou. Přestože se představitelé kraje a měst snaží vykreslit zdejší region v růžových barvách, data mluví přesně naopak. Nově zveřejněné ukazují na leckdy výrazný propad kvality života ve většině obcí Libereckého kraje.

Kdo sleduje marketingovou práci Libereckého kraje nebo sociální sítě jednotlivých politiků, musí mít dojem, že jen málokde se lidem žije tak dobře jako v Libereckém kraji. Hejtman obráží města, městečka a vesnice, otevírá školky, za kraj věnuje hasičská auta, setkává se s podnikateli i místními starosty, kteří usilovně pracují pro obce. Jeho náměstci pak opravují silnice, shání peníze na sociální a kulturní zařízení a akce. Prostě všeobecná pohoda, všech politiků i občanů sen…

Jenomže do toho přichází tvrdá data, která tak shovívavá už vůbec nejsou. Společnost Obce v datech s.r.o. ve spolupráci s renomovanou společností Deloitte připravila na svém portálu obcím Libereckého kraje tvrdé a nepěkné vysvědčení. Srovnává data za loňský a letošní rok, kdy jsou ve funkci po loňských komunálních volbách nová vedení a starostové.

Některá kritéria jsou místní samosprávou a krajem hůře ovlivnitelná – například procento obyvatel potýkajících se s exekucemi nebo kritéria, která jsou závislá de facto výhradně na tržním prostředí. Ale většina ze zkoumaných dat se zabývá věcmi, které přímo spravují obce nebo kraj a mají na ně svůj vliv – od zajištění kapacity a úrovně škol, přes kulturu v obcích po silniční infrastrukturu a další.

 Společnost porovnává dostupná data ve všech 206 obcích s rozšířenou působností v Česku a zaměřuje se na několik indexů kvality života. Ten se zaměřuje na 29 parametrů, které mají vystihnout, jak si obec stojí co dostupnosti bydlení, zaměstnání, jaká je úroveň vzdělání,  životního a sociálního prostředí a dostupnosti zdravotní péče a podobně. Indexy se ale zabývají kulturním  a spolkovým životem v obci, dostupností kin nebo restaurací. Více o celé metodice projektu na stránkách projektu obcevdatech.cz

Nejhorší pád: Železný brod

Celorepubliková média zaujal příklad Železného Brodu, šestitisícového města na Jizeře v podhůří Krkonošských a Jizerských hor, kde je starostou František Lufinka ze Starostů pro Liberecký kraj. Město se může „pyšnit“ největším propadem indexu kvality z celé České republiky. Ze 46. místa  v roce 2018 se propadlo na 125. místo za rok letošní. Index kvality života klesnul z 5,9 na 4,5.

Město se vylidňuje, chybí pracovní nabídky, lékařské zajištění zejména pro děti (v šestitisícovém Brodě funguje jedna dětská lékařka), chybí zde obchody, restaurace, místa ve školkách a spokojenost nepanuje ani s úrovní základních a středních škol. Ani co do kulturního a vzájemného života není na tom Železný Brod dobře a ani není kde zajít do restaurací.

Pohoršil si i Liberec

Kvalita života dle výzkumu upadla za poslední rok i v samotném Liberci, kde je necelý rok u vlády nové vedení města v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem ze Starostů pro Liberecký kraj. Oproti roku 2018 se Liberec propadl z 68. místa v České republice na 91. místo za letošek. Index kvality života klesnul z 5, na 5,0.

Lidem v Liberci podle výzkumu nejvíce chybí dostatečná kapacita mateřských a základních škol, lékařské péče, nejvíce je ale Liberec s finanční dostupností bydlení. Naopak pozitivně je posouzen nárůst obyvatelstva a stěhování do města nebo například omezení hazardu ve městě, ač i to od loňského roku kleslo.

Jablonec lépe než Liberec

Srovnání dvou posledních let se nevyhnulo ani sousednímu Jablonci nad Nisou, který je zároveň druhým největším městem regionu a starostou po loňských volbách se stal Milan Kroupa z ANO. Nicméně i Jablonec se propadl v celorepublikovém žebříčku z 67. na 83. místo a index kvality života mu klesl z 5,5 na 5,1.

I v Jablonci je problém se zajištěním lékařské péče a dostatečného počtu lékáren nebo dostatečnou nabídkou nových pracovních míst. Oproti Liberci je zde ale například o něco menší problém s finanční dostupností bydlení a je zde i vyšší průměrná délka života. Město ale trápí malá dostupnost železniční sítě nebo zájem o krajské a komunální volby.

Česká Lípa nejhůře z velkých měst

Nejhůře se z větších měst žije v České Lípě, kde není zaznamenatelný větší posun oproti loňskému a letošnímu roku. V roce 2018 byla Česká Lípa na 162, letos na 163 místě v žebříčku srovnávaných měst České republiky, byť se index kvality drobně zvednul z 3,7 na 3,8 v roce 2019. Starostou v České Lípě je Jitka Volfová za ANO.

Ve městě je katastrofální nedostatek lékařů, včetně těch dětských, ale například i lékáren. Výrazně nižší než v ostatních městech je i průměrná délka života. Město má problémy s hazardem a nezájmem o veřejné dění a volby, kvalitou školství a v místě je také oproti ostatním srovnatelným obcím kraje výrazný počet exekucí.

Nejlepší Turnov a nejhorší Tanvald

Nejlépe z porovnávaných obcí Libereckého kraje dopadl Turnov, který je v kraji na prvním místě, v republikovém měřítku mu pak náleží místo jedenácté. Ovšem i zde  to loni bylo o chlup lepší, Turnov sice i tehdy byla na prvním místě kraje, ale v celé ČR byl desátý a index kvality mu spadnul z 7,2 na 7,0.

Nicméně v Turnově se evidentně žije dobře až na finanční dostupnost bydlení nebo společenské vyžití v podobě nedostatku restaurací a kulturních zařízení a toho, že se z něj stěhují mladí lidé. Starostou Turnova je Tomáš Hocke, který byl zvolen za Nezávislý blok s podporou Starostů pro Liberecký kraj.

Naproti tomu nejhůře v rámci Libereckého kraje dopadl od Turnova nepříliš vzdálený, horský Tanvald. Na celorepublikovém měřítku mu náleží příčka 183 z 206 porovnávaných měst. Index kvality se mu oproti loňsku propadl z 3,2 na 2,9. Starostou Tanvaldu je Vladimír Vyhnálek, který byl zvolen za Volbu pro město s podporou Starostů pro Liberecký kraj.

V Tanvaldu je velice nízká délka života, velké procento se potýká s hmotou nouzí a exekucemi, nulový je zde přírůstek obyvatelstva a velice malý pocit sounáležitosti. Chybí zde společenské a kulturní vyžití. Oproti tomu je ve městě slušně zajištěna kapacita mateřských a základních škol.

 

Podrobný index kvality jednotlivých měst společnosti Obce v datech je k vidění zde

Subscribe
Upozornit na
32 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody