Střet zájmů jabloneckého primátora ohrožuje tamní koalici

Bizarní politický spor řeší sousední Jablonec nad Nisou. Primátor Milan Kroupa (ANO) se domáhá peněz pro svou firmu a demonstruje její vliv na město vypínáním kamerového systému, který spravuje. Jeho koaliční partneři jsou rozhořčeni a padají slova konci společného vládnutí.

Problém se střetem zájmů nemá v ANO jen jeho šéf Andrej Babiš. Jablonecký primátor Milan Kroupa z téže strany ze 100 % vlastní firmu GREPA Networks, která pro město Jablonec spravuje kamerová systém, který využívá městská policie.

Nyní firma chce po městu 2,6 milionu korun za služby, které dodala. Město se brání tím, že si tyto služby neobjednalo a její nárok není nijak podložený. Primátor Kroupa se rozhodl k tvrdým krokům. Demonstrativně vypínal a zapínal celý kamerový systém, aby ukázal, jak má město v hrsti.

 Navíc přes nesouhlas svých koaličních partnerů z Pirátské strany a sdružení Společně pro Jablonec prosadil na jednání zastupitelstva bod, který má schválit vyplacení peněz jeho firmě. Dokonce kvůli tomu ve čtvrtek svolal mimořádné zastupitelstvo.

„Moji koaliční partneři tvrdili, že moje firma Grepa nemá městský kamerový systém ve svých rukou. Tudíž došlo k tomu, že jsem půl kamerového systému vypnul. Když pochybovali, že zbylou půlku neovládám, tak jsem ji vypnul také,“ přiznal se bez obalu Kroupa pro novinky.cz

To rozlítilo náměstky a další politiky od Pirátů a Společně pro Jablonec. Otevřeně se proti takovému jednání vzbouřili. Poukazují na to, že primátorova firma chce peníze za něco, co si město Jablonec nikdy neobjednalo a navíc připomínají  slib, kdy se Milan Kroupa při nástupu do primátorské funkce se zavázal, že se funkce jednatele firmy vzdá. Primátor odpověděl, že dnes údajně jedná o prodeji firmy, nicméně dosud tak neučinil.

Zastupitel za Společně pro Jablonec Jakub Matek k tomu uvedl: „Obhajoba primátora Kroupy (ANO), že o jeho střetu zájmů všichni vědí, neobstojí. V této věci moji důvěru ztratil. Před devíti měsíci na ustavujícím zastupitelstvu totiž slíbil, že se funkce jednatele vzdá. Údajně jedná o prodeji firmy. Ani jedno z toho se však dosud nestalo. O skutečném stavu celého problému mlžil a informace dávkoval po troškách, takže jsme si je museli ověřit a vyhledat sami. Navíc navzdory doporučením právníků sám vypracoval a předložil už druhý návrh řešení a bez souhlasu koalice svolal na čtvrtek 15. 8. od 13:00 mimořádné prázdninové zastupitelstvo, kterým materiál nemá šanci projít – žádný koaliční ani opoziční zástupce ve finančním výboru pro to nehlasoval.“.

Piráti navíc ukazují, že podobný byznys jako Kroupa má i někdejší náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele (ODS) se svou firmou Telmo.  O zakázkách na jablonecké radnici pro firmy náměstka Veleho náš web informoval již před lety. Podle Pirátů a Společně pro Jablonec se tyto firmy snaží obohatit na úkor města.

„Do voleb jsme šli s tím, že chceme dávat věci do pořádku a ne přikrývat staré levoty. Střet zájmu primátora je už neúnosný a paralyzuje práci celé, jinak konstruktivně fungující, koalice. Mrzí nás, že primátor předkládá body, u kterých jsme dopředu řekli důvody proč je nemůžeme podpořit,“ říká radní a předseda zastupitelského klubu Pirátů Jan Polák, s tím, že je potřeba neopakovat chyby předchozích vedení města, problémy nepřikrývat, ale vyřešit a narovnat.  

Koaliční zastupitelské kluby Pirátů a Společně pro Jablonec dnes deklarují, že tyto body nepodpoří. Mezi politiky se v Jablonci otevřeně hovoří o možném konci koaličního vládnutí. „Koaliční spolupráce se zastupiteli hnutí ANO za tři čtvrtě roku přinesla řadu pozitivních kroků. Mrzí nás, že ji Milan Kroupa zneužíváním svého střetu zájmů zatěžuje. Jeho další setrvání ve funkci primátora je pro nás ale za těchto okolností neúnosné,” shodují se zastupitelé obou klubů.

 

 

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody