Vedení města prosazuje lanovku na Bedřichov. Kravina galaktických rozměrů, zní od opozice

Vedení města v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem obnovuje myšlenku lanovky na Ještěd z dřevních dob vlády ODS a spřízněné stavební lobby na liberecké radnici. Opozice nápad tvrdě kritizuje.

S koalicí Starostů, ANO a ODS se zřejmě vrací éra obřích a diskutabilních investic z veřejných peněz, která v minulosti díky podobným počinům pod taktovkou ODS málem přivedla město do insolvence, ale mohutně dala zbohatnout místním podnikatelským skupinám s dlouhými prsty do politiky.

Aktuálně se jedná o plán na stavbu obří lanovky, která by začínala v Lidových sadech a vedla až na Bedřichov. Jednalo by se o stavbu za několik set milionů korun, která by navždy pozměnila charakter Jizerských hor nad Libercem. Starostové a ODS v tom ale vidí zatraktivnění lokality i řešení dopravní situace. Kvůli nedostatku financí se prý navíc jedná jen o vizi, která může být realizována za řadu let.

„Problém je, že koridor pro lanovku je v současném územním plánu, ale v připravovaném novém není. Takže my ho do toho nového musíme dostat, aby v trase lanovky nedošlo v budoucnu k nějaké jiné výstavbě, pro případ, že by se někdy lanovka stavěla,“ vysvětlil pro libereckou MF Dnes primátor Jaroslav  Zámečník s tím, že by se dříve než za dvacet let nestavěla.

Opozice je silně proti, vadí jí nejen další megalomanský zásek do městské kasy, kterou stále trápí obří dluhy po ODS, ale i nevratný zásah do přírody Jizerských hor. „Myslím si, že takovýhle megalomanský projekt do Lidových sadů a Jizerek nad Libercem vůbec nepatří a že je to celé jen na objednávku stavební lobby, která si chce do budoucna pojistit zakázku v řádu stovek milionů,“ uvedl pro náš web opoziční zastupitel za Změnu pro Liberec a ředitel Nadace Ivana Dejmala pro Jizerské hory Ondřej Petrovský. „Představa vykácení obřího pruhu jizerskými lesy je prostě šílená,“ dodal Petrovský.

Aktuálně se zastánci lanovky, jako například primátor Jaroslav Zámečník, snaží projekt spojit se zamýšlenou rozhlednou na Žulovém vrchu nad Rudolfovem, který má v plánu postavit liberecké architektonické studio Mjölk, kteří tak podporují i výstavbu lanovky. Pro opozici ale jde jen o „beranidlo“, které má pomoci obří lanovce. „O rozhledně na Žulovém vrchu začali před pár lety hovořit hlavně architekti z libereckého atelieru Mjölk. Teď se z tohoto možná zajímavého nápadu stává beranidlo na kravinu galaktických rozměrů, a to lanovku Lidové sady – Bedřichov.“, uvedl opoziční zastupitel za Změnu pro Liberec Jindřich Felcman.

Na problematičnost vize ohledně lanovky upozorňuje i druhá opoziční strana, LOL – Liberec otevřený lidem. „Trochu mi přijde současná snaha Starostů a ODS prosadit lanovku jako variace trumpovského „Make America great again“, tedy „Make Liberec great again“, říká zastupitel za LOL Jaromír Baxa. „Nicméně je třeba si uvědomit, že prosazování tohoto megalomanského projektu například zbrzdí proces schválení územního plánu (primátorovo tvrzení, že již dnes tam je lanovka načrtnuta je zavádějící, jde o jednu čáru, která představuje pozemní lanovku ,a to neodpovídá tomu, co dnes navrhují) a hlavně také bude zajímavé, kde na podobné monstrakce chtějí vzít peníze. Takovéto projekty by zákonitě ohrozily normální chod města a daleko potřebnější investiční projekty,“ dodal Baxa.

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
30 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody