V Jablonci skončí hazard až za dva roky

Hrací automaty musí ze sousedního Jablonce nad Nisou zmizet nejpozději do července 2021. Tento týden o tom rozhodli tamní zastupitelé. Donutilo je k tomu referendum, které místní občané uspořádali loni v lednu.

Na jednání městského zastupitelstva v Jablonci nad Nisou byl schválen definitivní konec heren. Stane se tak v červenci 2021. Jakub Macek (Společně pro Jablonec), který je jednou z hlavních tváří boje proti hazardu ve městě, sice navrhoval, aby se tak stalo již letos v létě, ale jeho návrh neprošel.

O zákazu hazardu jablonečtí zastupitelé měli rozhodnout již téměř před rokem v červnu, ale stalo se tak až nyní. Zavazovalo je k tomu městské referendum, kteří místní občané nespokojení se vstřícným přístupem bývalého vedení města k hazardu, vyvolali. V referendu, které se konalo loni v lednu, hlasovalo cca 2/3 voličů, kteří se dostavili k volbě prezidenta republiky v 1. kole. Referendum je závazné a platné, jelikož v něm hlasovalo více jak 35% oprávněných občanů.

V Jablonci nad Nisou byly hazardní hry s automaty zakázány již před posledními komunálními volbami v roce 2014. Jak se ale ukázalo, byla to jen vějička na voliče v režii tehdy vládnoucí ODS, ČSSD, Domova nad Nisou, Nové budoucnosti a TOP 09. Nedlouho po volbách se začaly znovu povolovat herny, byť s upraveným názvem na „kasino“. Princip, kde hrály dominantní úlohu hrací automaty, které mají jednoznačně nejvíce devastující vliv, ale zůstal zachován. V Jablonci nad Nisou bylo takto povoleno až 11 kasin. pro návrat hazardu hlasovala i jablonecká KSČM.

To vzbudilo ve městě občanský odpor, byl založen spolek Jablonec bez hazardu, který sehnal dostatek podpisů pro konání referenda, které muselo zastupitelstvo vyhlásit v říjnu loňského roku. Jak dopadlo, je popsáno výše. Mezi aktivisty, kteří se nejvíce zasloužili o vznik a průběh referenda, byli zástupci Změny pro Jablonec nad Nisou a Pirátů.

 V sousedním Liberci je situace velice podobná. V minulém období nejsilnější straně, Změně pro Liberec, se podařilo prosadit zákaz hazardu a heren ve městě před Vánoci 2016. V reakci na to, ale započala masivní kampaň ze strany herní lobby, nejvíce se v její prospěch angažovali primátor zvolený za ANO Tibor Batthyány, Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj a současný radní za ODS Petr Židek.

Nakonec primátorovi Batthyánymu a zastupiteli Šolcovi podařilo sehnat o jeden hlas navíc, a to za krajně podivné situaci, kdy si další zastupitelka za ANO „vzpomněla“, že vlastně chtěla hlasovat jinak a do Liberce se tak vrátil hazard a herny, se všemi negativními a kriminálními důsledky v plné síle. Později byl dohodnut kompromis na 7 kasin ve městě, ale účinnost vyhlášky byla hlasy tehdejšího ANO, ODS a Starostů posouvána, aby se zástupci heren stihli přihlásit k prodloužení termínu. V Liberci jsou tak minimálně na další 2 roky povoleno ještě zhruba dvě desítky kasin s hracími automaty.

Referendum, kde se mělo hlasovat mimo jiné i o hazardu prosazovala i Změna pro Liberec, která na něj sehnala dost podpisů. Proti referendu se ale postavily ostatní politické strany, primátor a tajemník. Nakonec k němu nepřišel dostatek lidí, aby bylo uznáno za platné.

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody