Soud s hejtmanem Půtou pokračuje čtením svědectví

U soudu v Liberci začalo dnešním dnem další pokračování zatím největší korupční kauzy v historii regionu. Na pořadu jsou výpovědi svědků, které mají objasnit údajnou chobotnici kolem evropských dotací v Liberci, jejíž součástí má být dle žaloby i hejtman Martin Půta.

V Liberci pokračuje obří proces týkající se organizovaného tunelování evropských fondů. Konkrétně se jedná o na dotační akce  rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci a Oddychové zóny Perštýn. Na lavici obžalovaných usedlo 13 lidí a čtyři firmy, mezi nimi i stavební gigant Metrostav. Dnes soudce Petr Neumann četl výpovědi jednotlivých svědků a k nim se případně vyjadřovali i obžalovaní.

Mezi prvními se četlo svědectví libereckého podnikatele, který získal na opravě kostela sv. Máří Magdalény zakázku na restauraci oken, Jakuba Perglera. Již v minulosti náš web informoval o Perglerově roli v celé kauze. Jeho svědectví dnes u soudu podstatné teze zopakovalo.

Pergler potvrdil, že jako subdodavatel připravoval s manažerem, lobbistou Metrostavu a jedním z hlavních obviněných Janem Petráněm trik na vedení Metrostavu, kde měli předstírat, že vyřídí úplatek pro tehdejšího člena ROP Severovýchod Jana Korytáře, ale peníze že zinkasují sami. „Peníze pro Korytáře určeny nebyly, ani o ničem nevěděl, dohodli jsme se, že si je (s Janem Petráněm-pozn.red.) rozdělíme.“, uvedl ústy soudce Neumanna Pergler.

Jakub Pergler potvrdil, že v roce 2012 sice zařídil schůzku mezi Korytářem a Petráněm, na té se ale měl Jan Korytář zajímat o informace ze zákulisí místní stavební lobby, zejména o tehdy aktuální zakázky na rekonstrukci městských lázní a bazénu v Liberci. Připomeňme, že několik měsíců před tím Korytáře stálo primátorské křeslo to, že odmítl obě kontroverzní, za primátora Jiřího Kittnera vysoutěžené zakázky, které realizovala společnost (bazén přímo a lázně jako subdodavatel) Syner, podepsat.

Po přečtení Perglerova svědectví se přihlásil obžalovaný Martin Půta, který konstatoval, že je rád, že u soudu zaznělo, že lidé kolem Metrostavu dohadovali úplatky bez vědomí těch, kterým měli být údajně určeny. Zopakoval to i dnes na svém facebookovém profilu.

„Pan soudce právě přečetl výpověď Jakuba Perglera. Ten říká, že si úplatek pro pana Korytáře chtěli rozdělit mezi sebe on a lidé z Metrostavu. Jsem rád, že u soudu jasně zazněla skutečnost, že lidé uvedení v tolikrát zmiňované tabulce nemuseli o žádných úplatcích vůbec vědět…“, uvedl hejtman Martin Půta, kterého žalobce viní z porušování svěřených pravomocí a přijetí úplatku.

Nicméně jak vyplynulo u dalšího čteného svědectví, tentokrát političky Zuzany Kocumové, která s hejtmanem Půtou a Janem Korytářem rovněž byla členkou ROP Severovýchod, který o dotacích schvaloval, role Půty bylo přeci jen jiná, než Korytářova. Ač oba v médiích souhlasně tvrdili, že projekt je rizikový, jelikož představitel žadatele o dotaci – společnosti GEPO Jiří Zeronik byl v souvislosti s kostelem odsouzen za korupci v jiné kauze, oba k problému na zasedání přistupovali zcela odlišně.

Zatímco Korytář navrhoval přísnější kritéria pro vyplacení dotace, hejtman Půta prosazoval urychlené vyplacení peněz pro Metrostav po částech, což má být dle státního zástupce jeho hlavní role v celé organizované skupině. Měl tak vahou své funkce předsedy ROP Severovýchod zajistit rychlejší vyplacení účelově předraženého projektu, u nějž hrozilo, že bude stopnut.

„V tomto orgánu měl (Martin Půta –pozn.red.) zásadní postavení a při rozhodovací činnosti v rámci tohoto výboru měl iniciovat přijetí dvou rozhodnutí, která byla výhodná pro žadatele o dotaci. A toto jednání v naší obžalobě spojujeme s korupcí, přijetím úplatku,“ vysvětlil již dříve státní zástupce Radim Kadlček, který je v případu žalobcem.

Soudce Petr Neumann dále četl i svědectví bývalého soukromého detektiva Jaromíra Dolanského, který je v případu rovněž obžalován. Ten měl dle žalobce figurovat jako spojka mezi Půtou a Metrostavem a zároveň pracoval pro hejtmana jako soukromý a tajný informátor. Scházet se dle žaloby měli například pod záminkou návštěv humanitární organizace, kde Dolanský figuroval, ale která v inkriminované době již nefungovala.

Půta měl za Dolanského služby, mezi kterými byla i mediální palba na tehdejší koaliční spojence Půtových Starostů Změnu pro Liberecký kraj, požadovat po Metrostavu a GEPO, aby Dolanského na stavbě zaměstnali. Ti to zase, jak dnes zaznělo u soudu, měli podmiňovat tím, že hejtman pomůže k rychlejšímu proplacení dotací.

Zajímavé na svědectví Dolanského bylo, že ač ten výše zmíněné služby pro Půtu dnes u soudu popírá, sám hejtman v minulosti poměrně otevřeně přiznal, že mu jakéhosi politického poradce znalého poměrů v Liberci dělal. Samotný Dolanský se jednání soudu neúčastní, přítomen je pouze jeho právní zástupce.

Soud má probíhat tento týden. Další jednání je pak stanovena na 20. května.

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
95 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody