Soudce Neumann v případě tunelování městského majetku končí

Osvobozující rozsudek v případu tunelování městského majetku bývalými politiky liberecké ODS neplatí. Vrchní soud zrušil již po druhé rozhodnutí libereckého soudce Petra Neumanna a nařídil výměnu soudního senátu pro nerespektování právních názorů nadřízené instance.

„Původní rozhodnutí bylo zrušeno a věc byla vrácena k novému projednání,“ sdělila mluvčí Karolína Francová. Pražský vrchní soud zrušil osvobozující verdikt už podruhé. Proto také nařídil, aby se dál případem zabýval jiný soudní senát.

 „Podle vrchního soudu soudce, který věc projednával, dostatečně nerespektuje právní názory vyslovených předchozích rozhodnutí,“ doplnila Francová. Jako první na nové skutečnosti upozornila Česká televize.

Soudce Neumanna poprvé v roce 2014 a později na podzim roku 2017  důkazy nashromážděné policií a státním zástupcem nepřesvědčily o tom, že se u uvedených transakcí jednalo o „subjektivní stránku“. Tedy, že cílem vyvádění majetku ze společnosti bylo osobní obohacení, ani to, že se podařilo prokázat spojení mezi příjemci nemovitostí a obžalovanými politiky.

Soudce uvěřil obžalovaným, že jejich motivem byla příprava na lyžařský šampionát, který v Liberci proběhl v roce 2009, stejně jako modernizace celého lyžařského areálu. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. U obou žalovaných požadoval trest na spodní hranici, tedy pětileté tresty. Pokud by v případě odvolání Vrchní soud znovu zrušil rozsudek libereckého soudce Neumanna, mohl by mu případ i odebrat.

Celá kauza začala v roce 2009,kdy Čmelák-SPP, o.s. spolu s Oživení , o.s. podaly trestní oznámení. Posléze se s jeho závěry ztotožnila policie, ke škodě se skrze primátorku Martinu Rosenbergovou (ČSSD) přihlásilo město Liberec a nakonec státní zástupce vznesl obžalobu.

Obžalován byl i bývalý primátor Jiří Kittner, který do Sportovního areálu Ještěd nastoupil po Pavlu Krenkovi a který byl podepsán pod některými nevýhodnými smlouvami. Na našem webu jsme již před lety upozorňovali ale, že i on se mohl stát obětí podvodného jednání, byť později na takové praktiky v SAJ neupozornil, ač o nich prokazatelně věděl. Kittner ale byl obžaloby zproštěn, což nakonec navrhl i samotný státní zástupce. Jiřímu Kittnerovi soud poté dokonce uznal náhradu škody ve výši 200 tisíc korun. 

V rozporu s tvrzením obhajoby i soudu drtivá většina směňovaných nemovitostí, která měla sloužit SAJ nakonec  skončila u podnikatelských subjektů nebo jedinců, kteří jsou buď přímo nebo přes své nejbližší rodinné příslušníky zcela jasně a prokazatelně spojeni s obžalovanými, respektive s bývalým náměstkem primátora Ing. Pavlem Krenkem (ODS) a zastupitelem Jiřím Zeronikem (tehdy ODS), kteří byli zároveň čelnými funkcionáři SAJ.

Na konkrétní cesty původně libereckého majetku k prominentům místní ODS, se můžete podívat ZDE

Soudce Petr Neumann je předsedou senátu i v dalším velkém aktuálním korupčním případě, kde je souzena organizovaná skupina, která se snažila tunelovat evropské dotace skrze projekty renovace kostela sv. Máří Magdalény a oddychové zóny na Perštýně. Obžalovanými v této skupině jsou vedle manažerů a velkých i firem i úředníci a politici v čele s hejtmanem Martinem Půtou.

I zde se vyskytly kontroverze, když soudce určil za přísedící manželku Půtova stranického kolegy, někdejšího kandidáta na primátora za Starosty pro Liberecký kraj, Michala Hrona. Tuto skutečnost nechával Půta a jeho zástupci půl roku v utajení před veřejností a přišel s ní až v září v den procesu. Povedlo se mu za tak začátek soudu přesunout na prosinec, po říjnových komunálních volbách, když musel být navolen nový senát, respektive nová soudní přísedící.

 

Subscribe
Upozornit na
52 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody