Podivný zásah policie v sídle podnikatele Vařila

V honosném sídle podnikatele Jiřího Vařila, které se ční nad libereckým Harcovem, bylo v sobotu rušno. Zasahovala zde policejní zásahová jednotka. Údajně se ale jednalo jen o poškození vozidla, na místě byli ale ozbrojenci se samopaly.

„Jel jsem v sobotu ráno nakoupit do města a před domem, kde bydlí pan Vařil, byla policejní zásahovka“, sdělil naší redakci očitý svědek, který si na vlastní přání nepřeje uvádět své jméno. „Bylo tam několik aut, policisté se samopaly, sousedka prý slyšela i střelbu. Harcov je klidná čtvrť a taková scéna jak z akčního filmu tu pochopitelně vzbudí rozruch“, dodal.

Podle vyjádření liberecké policie se ale celé sobotní policejní manévry odehrály pouze kvůli poškozenému autu. „ (V sobotu 19.1. 2019 –pozn.red.) Krátce před půl devátou hodinou policisté na lince 158 přijali oznámení o poškození zaparkovaného vozidla v ulici Jizerská v Liberci. V současné době probíhají úkony trestního řízení a zajišťování důkazů v souvislosti s tímto případem. Policistům se také včera podařilo zadržet podezřelého 39letého muže.“, uvedla mluvčí liberecké policie Dagmar Sochorová.

„Zadržený muž byl po neodkladných úkonech propuštěn na svobodu. Přípravné trestní řízení je neveřejné, proto s ohledem na právě probíhající úkony trestního řízení, nebudeme v tuto chvíli k případu sdělovat žádné bližší informace.,“ uvedla její kolegyně a rovněž tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Libereckého kraje Vladimíra Šrýtrová.

Případ pravděpodobně skutečně nesouvisí s obviněním z korupce, které na jaře loňského roku Vařilovi sdělili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. „V sobotu náš útvar v Liberci nezasahoval“, sdělil naší redakci mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Jiří Vařil je nikoliv oficiálně hlavní, ale klíčová postava v byznysu s autobusovou dopravou. Stál u rodu společnosti BusLine, která autobusovou dopravu ovládla nejen v Libereckém kraji a ač v ní již oficiálně nefiguruje, stále se jedná o zásadního podnikatelského hráče. Jak náš web dlouhodobě a systematicky ukazuje, Vařilovi a Busline se podařilo vytvořit síť napříč politickými stranami a zdejším politicko-podnikatelským tradičním zásvětím.

Již v minulosti se nám podařilo prokázat spojnici mezi BusLine, Vařilem a Starosty pro Liberecký kraj, ODS, ČSSD, KSČM i ANO. V dubnu 2018 byl Vařil spolu s bývalým předsedou libereckého dopravního podniku Lubošem Wejnarem, někdejším krajským radním pro dopravu Vladimírem Mastníkem (Starostové pro Liberecký kraj), předsedou představenstva dopravního podniku Pavlem Šulcem (zvolen za ANO) a dalšími politiky z ODS obviněn v rozsáhlé korupční kauze kolem autobusové dopravy na Liberecku.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody