Soud začal. Je to kampaň, říká Půta. Odmítl odpovídat žalobci

V Liberci začal dlouho očekávaný proces týkající se organizovaného tunelování evropských fondů. Na lavici obžalovaných usedlo 13 lidí a čtyři firmy, mezi nimi i stavební gigant Metrostav. Svou obhajobu přednesl odpoledne i hejtman Martin Půta, pro kterého je obžaloba politická kampaň. Probíraly se i jeho podivné schůzky a styky.

Celé dopoledne se četla obžaloba. Státní zástupce rekapituloval případ dvou stavebních projektů, které v Liberci měly být podpořeny desítkami milionů korun z fondů Evropské unie. Jedná se o renovaci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci a Oddychovou zónu na Perštýně. Oba projekty měly stát téměř 100 milionů korun a měly být vyplaceny přes ROP Severovýchod.

Organizovaná síť kolem evropských dotací

Státní zástupce Radim Kadlček přednesl obžalobu, ve které vyčetl seznam provinění a porušení zákona, jehož se měli obžalovaní v organizované součinnosti dopustit, když se snažili zneužít evropských dotací. Kadlček argumentoval tím, že projekt Geotermální energie pro občany, který se týkal renovace kostela sv. Máří Magdalény, byl od začátku smyšlený a provázela jej řada podvodů na straně zadavatele, jako například fiktivní výběrová řízení, účelové předražování stavebních prací, falešné fakturování a další kriminální aktivity.

Jenom tato stavba měla být předražena o 24 milionů korun, z nichž část měla jít na úplatky mezi politiky, kterými měl být i tehdejší předseda ROP Severovýchod Martin Půta. Podstatná část úplatků byla určena i někdejšímu řediteli liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořku Machatému a jeho asistentce Tereze Vokurkové.

Úplatek 6 milionů měl jít i firmě v důkazních materiálech zabavených obžalovaným označované jako „S“.

Mezi dalšími žalovanými jsou šéf liberecké společnosti Develop CZ Petr Jirkův a ředitel liberecké divize Metrostavu Jaroslav Stuchlík nebo manažer Metrostavu Jan Petráň, který se s Půtou setkával. Na lavici obžalovaných usedne i Tereza Soukupová, která byla dosazena do orgánů společnosti Geotermální energie pro občany nebo Tomáš Petrášek, člen liberecké ODS, který spolu s Bořkem Machatým figuroval ve společnosti Byzmark s.r.o., která měla pro firmy jako Metrostav zpracovávat žádosti o dotace, které psali ale úředníci jako Machatý, kteří na ně pak měli dohlížet.

Na lavici obžalovaných usedli i lidé z prostředí firmy Gallos, která je stíhána i jako právnická osoba, která umožňovala podvodnou fakturaci a účelové předražování stavby. Vedle nich je stíhán samozřejmě i spolek „Geotermální energie pro občany“, který byl žadatelem o dotaci v čele s bývalým zastupitelem Jiřím Zeronikem, který byl kvůli kostelu sv. Máří Magdalény již jednou pravomocně odsouzen za korupci, když se snažil úplatkem na objekt získat dotaci z jiného zdroje.

Obžalovaný je i tehdejší Půtův spolupracovník někdejší spoluvlastník soukromé detektivní agentury Jaromír Dolanský, který hejtmanovi, jak dnes Martin Půta sám uvedl, „zprostředkovával informace“. Ten hned v začátku procesu odmítl vypovídat.

 

Podivné schůzky i podivní známí hejtmana Půty

Jelikož hejtman Martin Půta pojede následující dva dny reprezentovat české regiony do Bruselu, nakonec vypovídal již dnes. Půta popisoval svou práci hejtmana, odmítal, že by se s manažery Metrostavu scházel kvůli nezákonné činnosti, a to nejen na benzínových pumpách, ale i na dalších místech, kam byl od Metrostavu často zván, včetně do VIP prostor v liberecké hokejové aréně, která je známým místem setkávání politiků, podnikatelů a zákulisních hráčů.

Odmítl zároveň, že by někdy vzal úplatek nebo svým jednáním ohrozil dotační procesy, ale připustil, že kdyby věděl vše o přípravě projektů, co nyní uvádí obžaloba, pravděpodobně by je tak snaživě nepodporoval. Což má být jeho role dle státního zástupce. Tedy, že se snažil pomoci Metrostavu v tom, že když byl 2012 pravomocně odsouzen z korupce Jiří Zeronik, aby byla uvolněna část peněz pro Metrostav dříve. Za to měl přijmout úplatek ve výši 500 tisíc korun.

Půta dále uvedl seznam lidí, se kterými se znal, včetně manažerů Metrostavu, Jiřího Zeronika nebo Jaromíra Dolanského, kde potvrdil, že mu nosil informace a on se mu naopak snažil sehnat práci, jelikož byl v té době Dolanský ve špatné životní situaci.

V závěru své půlhodinové řeči obvinil Martin Půta státní zástupce a policii, že proti němu vystupují zcela účelově. „Přípravné řízení neprobíhalo standardně a žaloba má hlavní cíl mne dostat z veřejného života a zničit profesně i lidsky,“ uvedl Martin Půta. Pro svá obvinění ale nevznesl žádný důkaz. Dále uvedl, že bude odpovídat jen na otázky obhajoby, nikoliv státního zástupce.

To je obžalovaného právo,“ uvedl k Půtově překvapivému kroku státní zástupce Radim Kadlček. „Nicméně nezávisle na tom, budu trvat, aby mnou předložené důkazy i proti Martinu Půtovi byly projednány v celé šíři,“ doplnil Kadlček.

 

Role Jaromíra Dolanského

Po Půtově obhajovací řeči přečetl soudce Petr Neumann výpověď dalšího obžalovaného Jaromíra Dolanského, který odmítl vypovídat a odpoledního jednání se již ani neúčastnil. Půta se s Dolanským scházel ve své kanceláři, což v diáři uváděl jako schůzky s organizací Hand for help, ve které kdysi Dolanský působil, ale nikoliv již v době, kdy se s Půtou scházel. „Pana Dolanského mám tak označeného v telefonu, proto to tam tak moje asistentka uvedla,“ odůvodňoval tak tuto skutečnost již během své řeči Půta.

Nicméně z obžaloby vyplývá, že Dolanskému měl hejtman nejen pomoci k placenému místu stavebního dozoru na rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény, ale i to, že od něj čerpal jakési kontroverzní informace, a to i z prostředí bezpečnostních služeb. V odposleších, které kvůli hejtmanovi samotnému unikly na veřejnost, otázku Dolanského řeší i další klíčoví obvinění jako Petr Jirkův z Develop CZ, po kterém chtěl částku 30 tisíc korun, dle obžaloby i za služby hejtmanu Martinu Půtovi. Půta i Dolanský odmítají, že by mezi nimi byl nějaký obchodní vztah, vše se prý dělo na bázi přátelství a hejtmanově empatii a ochotě pomoci člověku v nouzi.

Třicet tisíc pro Jaromíra Dolanského se ale nelíbilo manželce Petra Jirkůva, ten se jí to snažil vysvětlit a nechtěně tak do odposlechů popsal celou situaci a úlohu Dolanského i možného úplatku pro Půtu zřejmě nejvýstižněji: „to je normální darmožrout“ uvedl Petr Jirkův o Jaromíru Dolanském a pokračoval: „vždyť jsem ti říkal, že mi to zaplatí Metrostav“, „je to debil, je to absolutní debil, akorát jak měl tu bezpečnostní agenturu, tak má stále nějaké vazby na BIS a na policii a on slouží těm nejvyšším na kraji. Oni vždycky něco potřebujou a on to. Takže tam byla podmínka, že Metrostav zařídí nějakou sanaci jeho za to, že nám vyhoví, já to nechci řešit po telefonu.“

Detailněji o vztahu hejtmana Martina Půty, který si vždy mediálně zakládal na transparentnosti a slušnosti a jeho tajného informátora a spojky do podnikatelského prostředí kolem zakázky na kostel sv. Máří Magdalény Jaromíra Dolanského, jsme se věnovali ZDE.

Jaromír Dolanský se v libereckém veřejném prostoru znenadání objevil právě v měsících kolem roku 2013, stejně jako rychle po svém obvinění v roce 2014 zmizel. Byl velmi aktivní v diskuzích na našem webu, na facebooku a publikoval články, kde zejména obhajoval Martina Půtu a útočil například na Změnu pro Liberec,  zejména na mediálním serveru společnosti S group holding/Syner (odkud byly jeho články později smazány). Ale i u nás.

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
64 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody