Nová koalice představila svoje programové prohlášení

Koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS, která se v úterý ujme vlády nad Libercem, představila veřejnosti své koaliční prohlášení. Je v něm nemálo ambiciózních a veřejnosti otevřených bodů, ale i příslibů investorům  a zároveň ale vzroste vliv Libereckého kraje a hejtmana na chod a řízení města.

Programové prohlášení obsahuje jedenáct kapitol, které se věnují jednotlivým tématům, jako jsou správa města, ekonomika, doprava, rozvoj, čistota a veřejné prostranství, bezpečnost, zdravotnictví, kultura a cestovní ruch, školství, sociální oblast a sport.

Nová koalice pod primátorem Jaroslavem Zámečníkem chce v Liberci zřídit ochránce práv občana, jakéhosi „ombudsmana“, který by měl občanům pomoci v komunikaci s úřady. Dobrá myšlenka i nápad, kterou ovšem prověří až praxe. Jako špatný příklad lze uvést kosmetické zavádění protikorupčních opatření z dob vlád koalice ČSSD a Starostů, kdy byla primátorkou Martina Rosenbergová, které bylo jen PR prohlášením s nulovým dopadem na fungování města.

Dalším zajímavým bodem v programovém prohlášení je plán na pořízení územních studií na problematické městské oblasti, jako jsou „Papírové náměstí“ nebo areál bývalého LVT. Koalice se také zavazuje dokončit územní plán. Paradoxně Starostové a ODS jeho dokončení v právě končícím období přerušili, když jej odejmuli náměstkyni Karolíně Hrbkové ze Změny a dali pod Tibora Batthyányho, kde se stal prostorem pro spekulace a návrat kontroverzních projektů jako výstavba monobloku na zmíněném „Papírovém náměstí“.

Koalice se zavazuje navázat i na práci končícího vedení v oblasti rozvoje městského bytového fondu. To je dobrá zpráva pro nemalou část Liberečanů, byť tento úkol budou realizovat politici a strany, které se v nedávné minulosti zasloužily o rozprodej městských bytů, kterých se dnes nedostává.

Koalice má velké plány s investičními akcemi, chce opravit liberecký bazén, kde již snad na dobro zmizel nápad na výstavbu nového bazénu v rámci Sportparku Liberec, který pro město spravuje S group holding/Syner a se kterým přišlo v předvolební čas hnutí ANO.

Naopak liberecké veřejnost se pravděpodobně bude moci rozloučit s plánem Změny pro Liberec na rekonstrukci amfiteátru v Lidových sadech s letním kinem. Koalice si bere za cíl zlepšit parkování ve městě, a to i okolo ZOO, kde se pravděpodobně vzkřísí plán na vybudování obřího parkoviště, které prosazoval náměstek Ivan Langr, kterého slibem pokračování placené funkce překoupili Změně Starostové.

Posílena má být i městská policie a mají být i motivování lidé, aby do ní vstupovali. Zajištěn má být i větší počet strážníků na problematických místech, jako je například terminál Fügnerova. Koalice chce sice zastavit nárůst úředníků, ale plánuje i vytvoření nových míst.

Vedle zmíněného „ombudsmana“ má být zřízena i funkce „seniorského poradce“ či poradce pro investory. Koalice se chce pustit i do velkých dopravních projektů jako jsou Nová Žitavská, Nová Pastýřská či hanychovský obchvat Liberce. V programovém prohlášení nechybí ani letitý slib, pravidelně se objevující před volbami, o vytvoření náplavky u Nisy a celkového zkulturnění místa.

Zajímavý bod představuje vstup zástupců Libereckého kraje do městských společností. Opět se ukazuje na německý model fungování veřejných firem, kde bude management složen z odborníků, ale je posílena role dozorčí rady. Například v klíčovém dopravním podniku se počet míst v dozorčí radě rozrůstá z devíti na jedenáct a zasednout by zde měli zástupci Libereckého kraje.

Tuto novinku vysvětlují představitelé koalice tím, že Liberecký kraj doplácí libereckému dopravnímu podniku příspěvek na zajištění dopravy do okolních obcí. Fakticky to ale může znamenat větší vliv představitelů kraje na fungování města.

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
34 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody