Náměstek Kysela lhal a pomlouval, musí se omluvit

Liberecký soud rozhodl, zatím nepravomocně, že náměstek Tomáš Kysela (zvolen za ANO) se musí omluvit za své pomlouvačné a lživé články o hnutí Změna pro Liberec, které zveřejňoval v médiích společnosti Syner. Kysela se odpovědi vyhýbá.

Hnutí Změna pro Liberec podalo v dubnu 2017 žalobu na náměstka primátora Tomáše Kyselu, který  na svém facebookovém profilu a na internetových stránkách www.tydenvlk.cz, které provozuje S group holding/Syner,  pomlouval a obvinil z korupce politiky Změny pro Liberec, zejména Jana Korytáře a Josefa Šedlbauera. To teď potvrdil i soud. Soud zatím nepravomocně rozhodl, že náměstek Kysela se za svá nepravdivá tvrzení musí Změně veřejně omluvit. 

Kysela ve svém, v místech těžko uchopitelném, článku se snažil tvrdit, že Změna pro Liberec získala nějakou předem domluvenou provizi za to, když prosadí nákup libereckého zámku. Svá tvrzení ale neuměl nijak podložit ani poté, co tím byl představiteli Změny vyzván ani u soudu.

Před soudem se naopak snažil celkem bizarně hájit tím, že článek vyšel na serveru patřící společnosti Syner, který je vyloženě útočně orientovaný proti Změně pro Liberec a veřejnost to tak vnímá nebo se snažil zaplatit soud spoustou dalších článků, které soud ale odmítl, že s projednáváním věci nemají co do činění.

Kyselovi jeho poněkud zmatená obhajoba nebyla nic platná. Soud mu nařídil, že je povinen, jak na svém facebookovém profilu, tak na internetových stránkách www.tydenvlk.cz zveřejnit, že se za své nepravdivé výroky omlouvá a musí se omluvit i písemně přímo hnutí Změna. Zároveň je povinen do 15 dnů od právní moci rozsudku odstranit článek „Už to není hra, je to play-off!“ z mediálního serveru www.tydenvlk.cz, který spravuje společnost S group holding/Syner.

„Je to jen jedna z pomluv a lží, kterým musí Změna pro Liberec čelit, tak věřím, že to bude varováním i pro všechny ostatní. Není možné plést si svobodu slova s možností beztrestně lhát a pomlouvat.“, říká k rozsudku Jan Korytář, lídr Změny pro Liberec.

Vyjádření Tomáš Kysela odmítnul poskytnout. Na otázku, zda s rozsudkem souhlasí nebo se bude odvolávat odpověděl: „Člověče, jste provokatér??? Pokud ano, proč a kým nastrčený, placený??? Nebo to děláte z vlastní iniciativy?  Pouze vás žádám o odpovědi na mé otázky, dříve než se budeme vzájemně dotazovat na to či ono. Pro jistotu, abyste netápal, vám posílám celé znění mé odpovědi na minulé dotazy. A táži se, pro co nejsnazší jednoduchost chápání, kdo jste? Pokud nechcete odpovědět, neobtěžujte mě.“ 

Celá Kyselova bizarní odpověď, kdy předstírá (podobně jako v případě, kdy jsme se ho ptali na potají miliony vypláceného úředníka), že nás nezná (přitom s námi v minulosti komunikoval a dokonce nás pozval na radnici ve věci protikorupční strategie) je ZDE.

Tomáš Kysela je známý, podobně jako jeho spolustraník a primátor Tibor Batthyány svými siláckými výroky zejména v nočních diskusích na sociálních sítích. Paradoxně se nechal s Batthyánym v roce 2014 zvolit na kritice vlivu společnosti Syner v Liberci, se kterou po volbách, stejně jako primátor, ale začal čile spolupracovat.

I samotná média společnosti Syner mají problémy se lhaním a pomluvami. Již v minulosti jim soud nařídil, aby se za své lživé reportáže musely omluvit a opakovaně ve svých článcích propagují několikrát vyvrácené lži.

Změna se chce proti rozsudku pravděpodobně odvolat. Soud  zamítl nárok Změny na zadostiučinění v penězích ve výši 50 000 Kč, s čímž se dle vlastního vyjádření smířili. Vadí jim ale, že soud rozhodl, že má uhradit polovinu nákladů procesu, protože nesouhlasí s tím, aby náklady na právního zástupce šly k její tíži. „Tvrdíme, že náklady řízení měl hradit ten, kdo lhal a pomlouval, což by bylo jasným varováním pro další možné případy.“, doplnil Jan Korytář.

Subscribe
Upozornit na
41 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody