Přijetí územního plánu se protahuje. Přišly k němu stovky námitek a podnětů

Zpracování nového územního plánu, které má pod sebou primátor Tibor Batthyány (zvolen za ANO), je zatím v nedohlednu. Aktuálně k němu přišlo 600 námitek a 2700 podnětů. Územní plán se v Liberci tvoří od roku 2007 a často za podezřelých okolností.

Všechny námitky a podněty podle vyjádření liberecké radnice dost pravděpodobně zaberou veškerou práci pro stávající i nadcházející rok. Územní plán by měl být hotový do roku 2020, kdy stávajícímu skončí platnost. I tento termín ale tak bude v ohrožení.

Podobný počet námitek přišel k územnímu plánu již za minulého vedení liberecké radnice, kdy jej měl v gesci tehdejší náměstek Jiří Rutkovský (Unie pro sport a zdraví). Podle současného vedení města se ale územní plán námitkami občanů vůbec nezabýval a chyběly i souhlasná stanoviska dotčených orgánů, která jsou k pořízení nového územního plánu nutná.

Proto se územní plán začal pod náměstkyní Karolínou Hrbkovou (Změna pro Liberec) předělávat, ta jej, dle svých slov měla připravenýá předložit ke schválení v roce 2017. Na sklonku roku 2016 ale byla v rámci zákulisních dohod mezi ANO, ODS a Starosty pro Liberecký kraj odvolána a tvorba územního plánu byla předána primátorovi Tiboru Batthyánymu.

Během Batthyányho dozoru nad územním plánem ovšem dochází ke spoustě kontroverzních záležitostí. Primátor si jako poradce z městského rozpočtu platí svého známého, o jehož kvalifikaci si musel vymýšlet, vyšlo najevo, že zásadní dokumenty jsou údajně podepisovány jeho jménem v době, kdy je v zahraničí a zejména Batthyány ve spojení s náměstkem Ivanem Langrem (zvolen za Změnu, kandiduje za Starosty pro Liberecký kraj) vychází vstříc investorům ve věci megalomanských výstaveb, přičemž často popírají vlastní nedávná rozhodnutí.

Velkou nevoli také vzbudila hlasování současné faktické koalice Batthyányho exANO, náměstka Ivana Langra a Starostů pro Liberecký kraj v otázce silničního průtahu v Doubí, který byl změnou územního plánu odsouhlasen proti vůli místních lidí a aniž by se tito mohli k tomu předem vyjádřit. Podobný případ potkal obyvatele Ostašova, kde i zde jako v Doubí vznikla rozsáhlá petice proti rozšiřování průmyslové zóny, kterou ale výše zmíněná koalice prohlašovala.

 Územní plán by se měl stát zásadním dokumentem města pro dalších až 30 let. V Liberci se na novém územním plánu pracuje již od roku 2007. Ale ani vlády Jiřího Kittnera, ani Martiny Rosenbergové nedokázaly tento úkol dotáhnout úspěšně do konce. Evidentně se to nepovede ani primátoru Tiboru Batthyánymu.

Subscribe
Upozornit na
92 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody