Rada bude rozhodovat o monobloku na Papíráku, tlačí jej primátor Batthyány

Zítra má primátor Tibor Batthyány předložit na radě města návrh, který by umožnil výstavbu rozsáhlého monobloku se 107 byty v území okolo Papírové ulice. Tento plán byl zavržen již v roce 2015 hlasy všech radních,  ale nyní má šanci projít. Batthyányho možná podpoří náměstek Ivan Langr, který tak přehlasuje Změnu pro Liberec.

Zatímco v roce v listopadu 2015 byli všichni radní pro nesouhlasné vyjádření s obřím bytovým domem v okolí dnešního tzv. Papírového náměstí (bod č. 35 –ZDE), nyní má být všechno jinak.

Odstupující primátor Batthyány na konci svého mandátu přehodnotil své stanovisko a pokouší se protlačit vznik bytového monobloku v dolním centru města, proti němuž v minulosti protestovala odborná i laická veřejnost, ale například i jeho bývalí koaliční partneři ze Změny pro Liberec. Změnaři na svém odmítavém stanovisku k monobloku trvají.

Celou, v lokalitě absolutně nevhodnou, stavbu jsme kritizovali ještě jako opozice. Po nástupu na radnici nám dalo hodně práce, za pomoci libereckých architektů i památkářů, přesvědčit investora, že je v lokalitě potřebná drobnější zástavba,“ říká náměstkyně Karolína Hrbková, které jednání v roce 2015 vedla a která na Radě města prosadila návrh, který původní a dnes znovu aktuální mega stavbu odmítá.

„Navíc jsem přesvědčena, že investorovi stejně již vypršely potřebné termíny územního rozhodnutí, proč teď pan primátor tak tlačí na to, aby stavba vznikla, na to ať si odpoví každý sám,“ dodává Hrbková.

S investorem jsme celkem úspěšně jednali o změně projektu, nicméně teď má vše v rukou pan primátor, který díky opozici pod sebe získal územní plán a na stole je opět původní návrh. Navíc náš bývalý kolega Langr s tím prý najednou nemá problém a chce primátora také podpořit,“ okomentoval politické rozložení sil náměstek Jan Korytář ze Změny pro Liberec.

Náměstek Ivan Langr, který byl původně zvolený na kandidátce Změny, ale v současné době stojí s primátorem Batthyánym proti ní a chystá se kandidovat za Starosty pro Liberecký kraj, se na dotaz redakce odmítl vyjádřit. „Napište si, co chcete nebo počkejte na mé oficiální prohlášení,“ napsal pouze Langr.

Proti projektu v minulosti vznikla petice, kterou podepsalo přes 650 lidí, zaznívali protesty od libereckých architektů i památkářů. „Národní památkový ústav vydal již v březnu 2009 odborné vyjádření s výrokem, že navržená novostavba je neakceptovatelná. Zásadním nedostatkem projektu je předimenzované měřítko stavby, která nerespektuje okolní zástavbu. Popírá historickou parcelaci v místě stávající proluky, a namísto mnohem vhodnější skupiny drobnějších novostaveb počítá s výstavbou masivního monobloku, maximálně těžící z rozsahu pozemků, určených k zástavbě“, uvedl Petr Freiwillig, rada z Národního památkového ústavu v Liberci.

Stavba má vzniknout vedle známé liberecké hospody Irská a táhnout se až ke schodům vedoucím k Střední Zdravotní škole. Jedná se o obří bytový dům, který by nahradil současnou proluku mezi ulicemi U Stoky a Na Příkopě. Dům by měl mít zhruba 107 bytů a několik komerčních ploch. Investor se do výstavby ještě nepustil, ale ani se svých plánů nevzdal.

Firma – investor je vlastněná španělskými podnikateli a v minulosti v ní figurovali lidé spjatí s libereckou ODS, která v letech vzniku projektu vládla na radnici. I to by mohlo vysvětlovat kladný přístup města, který například nerespektoval odmítavá stanoviska Národního památkového ústavu. Ve firmě v minulosti působil například Pavel Michal (ODS), spolumajitel firmy Kalendář Liberecka, kterou vlastní spolu s bývalým poslancem za ODS a náměstkem Jiřího Kittnera Tomášem Hasilem.

Manželka Pavla Michala, Martina, byla asistentkou předsedy Senátu České republiky Přemysla Sobotky (ODS). Vedle Pavla Michala v minulosti ve společnosti Papírové náměstí působil i architekt Filip Horatschke, který je i autorem navrženého bytového domu.

Za vlády ODS a ČSSD na liberecké radnici šlo město investorovi ochotně vstříc, dostal povolení a veškerá kladná stanoviska. Nic nezmohlo ani odmítavé stanovisko Národního památkového ústavu. V letech 2011-2014, kdy na radnice úřadovala opozičně smluvní koalice ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj, VV, USZ a ODS, bylo povolení prodlouženo s podmínkou, že investor zafinancuje okolní komunikace. Na názor odborníků ani veřejnosti se rovněž nikdo neptal.

V roce 2015 rozhodla rada jednomyslně o tom, že současná podoba projektu je neakceptovatelná. O tom, zda se primátoru Batthyáymu za pomoci náměstka Langra podaří projekt prosadit, o tom rozhodne úterní jednání rady města.

 

Subscribe
Upozornit na
41 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody