Primátor Batthyány lobbuje za již jednou odpískanou obří zástavbu v centru města

Příznivci citlivé rekonstrukce historického centra města si zřejmě mysleli, že si mohou oddechnout, že plány na brutální zástavbu těchto lokalit jsou minulostí. Chyba lávky. Dosluhující primátor Tibor Batthyány (zvolen za ANO) dělá vše proto, aby se tento obří developerský projekt vrátil znovu do hry.

Aktuálně se jedná o velký developerský projekt, který vznikl za vlád ODS, ale narazil na odpor veřejnosti, a to laické i široké, ale i příslušných orgánů. Byl proto stažen, rada města proti němu přijala usnesení a veřejnost se domnívala, že se nad nimi zavřela voda. Jedná se o zástavbu v blízkosti Papírové ulice (s nesprávným, ale již vžitým názvem Papírové náměstí).

Jenže v současnosti dosluhující primátor Batthyány dělá vše proto, aby se výstavba obřího bytového domu, která de facto zaplní celou lokalitu od schodů pod pivnicí U Žabáka až po dnešní „Papírové náměstí“ a dnešní zástavbu bude převyšovat více jak o půlku, vrátila v plné síle do hry. Proti tomuto záměru se ale ozvali odborníci a vznikla dokonce i petice, kterou podepsalo zhruba 650 lidí.

V roce 2016 na základě iniciativy náměstkyně Karolíny Hrbkové ze Změny pro Liberec přijala Rada města usnesení, že tuto původní podobu investorského záměru odmítá a že je třeba lokalitu zastavit citlivěji s ohledem na drobnější historický ráz. Jako dobrý příklad sloužilo například architekty oceňované Muzeum Vlasty Buriana, které se nachází v sousedství.

Na jednání Rady města Liberec 17.4. byl ale primátorem Batthyánym předložen materiál, podle kterého by měla rada zvrátit své původní rozhodnutí z roku 2016 a projekt odsouhlasit. Opírá se o vyjádření Rady architektů, které ale není jednotné. Výhrady má například architektka Jana Janďourková Medlíková, která uvedla, že „Je to obří monoblok, zcela popírající strukturu zástavby kolem Papírového náměstí“.

Batthyány má pro svůj záměr oporu svých kolegů zvolených za ANO a podporu projektu, podmíněnou dalším souhlasným stanoviskem Batthyányho rady architektů, do budoucna přislíbil i přeběhlík od Změny náměstek Ivan Langr, který zřejmě bude kandidovat za Starosty pro Liberecký kraj. Naopak u radních za Změnu pro Liberec narazil na nesouhlas.

Ti upozorňují, že vyjádření rady architektů k projektu obsahuje zcela vágní a neurčité podmínky, které pro stavebníka nebudou v následujícím řízení představovat žádný problém obejít. „V podstatě jsme měli schválit investorovi projekt v dosavadní podobě s tím, že nám zcela nezávazně přislíbil se připomínkami rady architektů zabývat. Udělali bychom stejnou chybu, jako nedávno Jablonec nad Nisou, který investorovi skočil na lákavé vizualizace nového obchodního domu a teď má v centru betonovou krabici,“ vysvětluje radní Josef Šedlbauer za Změnu pro Liberec.

Zástupci Změny pro Liberec proti monolitické výstavbě protestovali již v minulosti, kdy byla za vlád ODS a ČSSD schválena a znovu potvrzena v době, kdy na radnici vládla tichá koalice Starostů pro Liberecký kraj, ČSSD a ODS v minulém volebním období. Projekt původně vzniknul za vlád ODS, kdy pozemky v roce 2009  získal spekulací kolem MS světa v lyžování (výměnou za pozemky u Veseckého areálu) člen ODS a majitel Kalendáře Liberecka Pavel Michal.

Svoje výhrady mají zástupci Změny i Zelených i k samotnému postupu, který primátor Batthyány volí. „Ukazuje se, že primátorova rada architektů je jen zástěrkou k prosazování pochybných záměrů. Jejich vyjádření je pouze obecné, nemá žádnou právní váhu, investor ani stavební úřad ho nemusí při svém rozhodování nikterak zohlednit. Formulace typu „rada architektů doporučuje investorovi k projektu přistupovat zodpovědně“ jsou v reálné stavební praxi směšné. Přesto je primátor schopen tato vyjádření předložit radě města s tím, aby na jejich základě dům odsouhlasila,“ kritizuje celý proces předseda libereckých Zelených, Jindřich Felcman.

Primátor Batthyány připravuje materiál do Rady města ještě jednou a podpoří-li jej i náměstek Ivan Langr, španělský investor, který zřejmě o kvalitní liberecké centrum nemá moc zájem a jde mu pouze o maximalizaci zisku, bude mít zelenou. Následně pak bude vydáno stavební povolení a investorovi nebude jak moc zabránit ve výstavbě, podobně jako se tomu stalo u sídliště, které Syner staví na základě povolení z dob primátorování Jiřího Kittnera v Masarykově ulici.

Batthyány má pod sebou územní plán od prosince 2016, kdy za zády koaličního partnera dohodl se Starosty pro Liberecký kraj odvolání náměstkyně Karolíny Hrbkové ze Změny pro Liberec (na základě čehož jej Andrej Babiš o týden později vyhodil ze strany). Od té doby ale čelí silné kritice, že problematice nerozumí, platí si za poradce nekompetentní osoby a prosazuje pouze zájmy velkých investorů.

Subscribe
Upozornit na
114 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody