Policie obvinila i manažery firmy Eurovia, odvolají zastupitelé představenstvo DPMLJ?

Rozplétání a bobtnání kauzy kolem korupce v libereckém dopravním podniku pokračuje. Policie podle ověřených zdrojů naší redakce zasahoval i v sídle stavební společnosti Eurovia a obvinila minimálně dva jejich manažery.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali minulý týden i kancelářích stavebního gigantu Eurovia. Poté byli obviněni minimálně dva manažeři této firmy, a to kvůli zakázce na rekonstrukci tramvajové trati, která probíhala loni v létě v libereckém centru v okolí terminálu na Fügnerově ulici a Šaldova náměstí.

Celá zakázka byla vysoutěžena v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), stála 68 milionů korun a byla hrazena z fondů Evropské unie skrze Integrovaný plán rozvoje území. Podle ověřených zdrojů naší redakce by se nemělo jednat o ojedinělou korupci v dopravním podniku, ale o systémovou záležitost, která ukázkově demonstruje, jak zde bylo a je nakládáno s veřejnými prostředky. Více konkrétních příkladů lze očekávat v brzké budoucnosti.

Zátah z minulého čtvrtka se týkal devíti osob, kdy tři z nich byly vzaty na dva dny do vazby. Soud ale po zajištění důkazů rozhodl o jejich propuštění. Jednalo se o ředitele DPMLJ Luboše Wejnara, předsedu představenstva Pavla Šulce a mozek a hlavní postavu společnosti BusLine Jiřího Vařila (KSČM).

Zatímco Wejnar, který byl vždy považován za prodlouženou ruku Jiřího Vařila v DPMLJ odchází do nové jablonecké dopravní společnosti, Šulce podrželi v pondělí ve funkce jeho kolegové zvolení za ANO, ČSSD a ODS.

Jedinou stranou, která se systematicky kritizovala vztah DPMLJ a BusLine je Změna pro Liberec, ale díky propletení s BusLine s drtivou většinou stran v libereckém zastupitelstvu i v orgánech dopravního podniku, neuspěla.

V lednu se například nepodařilo odvolat politiky z představenstva DPMLJ, když tento návrh Josefa Šedlbauera ze Změny zablokovaly strany ANO, Starostové pro Liberecký kraj, KSČM, ODS. Nyní po policejním zátahu se dá očekávat, že bude představenstvo dopravního podniku ve čtvrtek odvoláno.

Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody