Politici odmítli odvolat obviněného Šulce z dopravního podniku

Zástupci Změny pro Liberec navrhli odvolání předsedy představenstva dopravního podniku Pavla Šulce (zvolen za ANO), ale narazili u kolegů z jiných stran. Ti se ale tváří, jako by se nic nestalo a obviněného předsedu podrželi.

V pondělí 22.4. proběhlo mimořádné představenstvo DPMLJ, které mělo řešit nastalou situaci. Přítomen byl i Pavel Šulc.

Josef Šedlbauer ze Změny pro Liberec navrhl odvolání Pavla Šulce z pozice předsedy představenstva. Návrh nebyl ani zařazen na program, proti hlasovali Martin Čulík, Pavel Šulc a Jaroslav Šrajer (všichni zvoleni za ANO) i zástupci Jablonce Lukáš Pleticha (ČSSD) a Karel Dlouhý (ODS).

Pavel Šulc vyzval své kolegy, ať ctí presumpci neviny. Dodal, že k obvinění se na příkaz policie nemůže vyjadřovat, ale doufá, že budou brzy vyvráceny. V dopravním podniku končí i jeho ředitel Luboš Wejnar, který odchází do nově založené dopravní společnosti v Jablonci nad Nisou. Včera již dočerpával dovolenou „na odchodnou“.

Wejnar je dlouhodobě považován za přímého podřízeného a dalšího obviněného Jiřího Vařila (KSČM), klíčové postavy společnosti BusLine, která na základě kritizovaných smluv podniká ve veřejné dopravě. V Liberci obstarává 40% linek, v Jablonci nad Nisou plných 100%.

S podporou Šulce ve vedení společnosti i provázanosti celé společnosti s firmou BusLine dlouhodobě nesouhlasí pouze zástupci Změny pro Liberec. Šulc je ale osobním přítelem a chráněncem primátora Tibora Batthyányho. Batthyány a jeho kolegové ze zastupitelského klubu zvoleného za ANO, Starosty pro Liberecký kraj, KSČM, ČSSD a ODS zablokovali návrh na odvolání politiků z orgánů dopravního podniku.

Zástupci Změny s postupem svých kolegů nesouhlasí. „Nemůžeme přece v čele největší městské firmy držet člověka, obviněného policií“, říká Šedlbauer, a dodává: „Pavel Šulc by samozřejmě měl rezignovat sám, funkce se ale drží do posledního dechu. Je zajímavé, že například Miroslav Pelta to po svém obvninění udělal, Šulc nikoliv,“ vzpomíná Šedlbauer na obvinění Pelty z loňského roku. „Ještě absurdnější je to, že většina představenstva se tváří jako by se nic nestalo a jelo se dál.“, dodává Josef Šedlbauer.

Vedle Wejnara, Šulce a Vařila policie obvinila dalších šest lidí během čtvrtečního zásahu z loňského týdne. Trestní stíhání se vede pro trestné činy podplácení, přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, poškození finančních zájmů EU a porušení pravomoci při správě cizího majetku a ukazuje an rozsáhlou a systémovou korupci v libereckém dopravním podniku.

Subscribe
Upozornit na
27 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody