Policie si z kraje odnesla stovky stránek dokumentů

Během razie na úřadu Libereckého kraje z minulého týdne si detektivové z Národní centrály boje proti organizovanému zločinu vyžádali obsáhlou sumu dokumentů, která se týká autobusové dopravy v Libereckém kraji. Zabavovala se ale i osobní korespondence.

Detektivové se zajímali o zápisy ze zasedání rady a zastupitelstva, materiály k zajištění autobusové dopravy v Libereckém kraji, ale také o personální listy některých zaměstnanců či přepisy e-mailové komunikace. Včera to potvrdili zástupci kraje v čele s ředitelem úřadu René Havlíkem a hejtmanem Martinem Půtou.

Situace se může týkat zakázky na zajištění autobusové dopravy v oblasti „Sever“ – tedy na Liberecku, Frýdlantsku a Českodubsku. Tuto zakázku dostala loni společnost ČSAD a to na základě novelizace příslušného zákona o veřejné službě a zejména po neuvěřitelných tahanicích. Původně bylo na kraji vyhlášené jednací řízení bez uveřejnění (JŘBÚ), které mělo velice nestandardní průběh a vykazovalo všechny známky kartelizace. Nakonec ale došlo k nečekanému kroku ze strany BusLine a znevýhodnění ČSAD. Celé situaci jsme se podrobně věnovali zde.

Původní JŘBÚ tedy bylo zrušeno a vyhlášeno nové, které vyhrála ČSAD. To ale zase napadl u ÚOHS BusLine a muselo být zrušeno. Proto byla zakázka dána na přímo, což umožnoval zákon. Zda ovšem zátah detektivů z minulého týdne souvisí pouze se situací okolo zakázky, kterou získala ČSAD (detektivové zasahovali i jejím sídle) či se jedná o obsáhlejší vyšetřování chobotnice kolem autobusové dopravy v kraji, není jisté. Samotná policie k věci odmítá sdělit více.

Náš web již dlouhodobě ukazuje, nakolik je autobusová doprava v kraji i na městě protkána klientelistickou sítí. Spory ovšem nehoří jen mezi firmami a politickými stranami, ale i uvnitř nich. Příkladem mohou být Starostové pro Liberecký kraj, kde loni došlo k ostrému střetu mezi křídlem reprezentovaným hejtmanem Martinem Půtou a dalšími Starosty v čele s jeho klíčovým náměstkem pro dopravu a ekonomiku Markem Pieterem a jeho předchůdcem Vladimírem Mastníkem.

Tehdy nešlo jen o zakázku v Libereckém kraji, ale například i účelové a domnělé navyšování platů řidičů, které BusLine prolobboval skrze své kontakty v politice na vládní úrovni a jen Liberecký kraj by stálo cca 100 milionů korun ročně, při čemž panovala obava, že k řidičům by se peníze vůbec nedostaly.

I zástupci Starostů v Liberci jdou BusLine přímo na ruku a spolu s ANO, ODS a KSČM blokují změny v dopravním podniku. Nevýhodnost smluv s BusLine ale již nikdo nezpochybňuje. Dlouhodobě situaci kritizují jen zástupci Změny pro Liberec v čele s Josefem Šedlbauerem, jsou ale v menšině. Za BusLine naopak stojí zdejší podnikatelské kruhy kolem společností Syner nebo podnikatele Miroslava Pelty.

Tiskové prohlášení k zajištění dopravní obslužnosti naleznete pod tímto odkazem.

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
73 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody