Proti Ondráčkovi demonstrovaly v Liberci stovky lidí

Demokracie, pravda, tolerance, Václav Havel, ale i nutnost „věšet ty svině komunistický“, takové a další apely mohli slyšet v davu ti, kteří včera večer navštívili demonstraci na Náměstí dr. Edvarda Beneše v Liberci.

Na demonstraci, jejímž důvodem svolání byl i v Liberci nesouhlas s jmenováním poslance KSČM a bývalého policisty Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Na akci, kterou pořádal lídr libereckých Svobodných David Forbelský dorazilo několik stovek lidí.

Na demonstraci promluvil David Forbelský a Zdeněk Lezskoven. Oba vyjádřili obavy ze současného vývoje politiky, silné kritiky se dostalo premiérovi v demisi Andreji Babišovi, KSČM a Zdeňku Ondráčkovi, u kterého mu byla připomínána jeho účast na násilném potlačení demonstrací z roku 1989, kdy jako mladý policista sloužil v Pohotovostním pluku Veřejné bezpečnosti.

Řečníci kritizovali i Tomia Okamuru a jeho stranu SPD i současné fašizující trendy ve společnosti, nárůst nenávisti, falešných zpráv, konspirací a vyvolávání strachu. Paradoxně pořadatel akce david Forbelský ale představitelem Svobodných, kteří v minulosti opakovaně demonstrovali po boku Okamury, Národní demokracie nejznámějšího českého antisemity A.B. Bartoše, „Konvičkovců“ i neonacistů, kteří často plní kandidátky Svobodných. 

O vyjádření nesouhlasu ze strany libereckého zastupitelstva s Ondráčkovým jmenováním se na včerejším mimořádném zastupitelstvu pokoušel Jan Berki ze Starostů pro Liberecký kraj. Pro zařazení bodu ale nesehnal potřebný počet zastupitelů, pro  jen zástupci Změny pro Liberec a Starostové či zástupci TOP 09. Ostře proti vystoupila například předsedkyně libereckých komunistů Dana Lysáková.

Proti Ondráčkovi se demonstrovalo v desítce českých měst, největší účast byla v Praze na Václavském náměstí, kam přišly mohutné davy tisícovek lidí. Premiér Andrej Babiš, jehož ANO Ondráčka do funkce také zvolilo, již ohlásil, že navrhne jeho odvolání.

Subscribe
Upozornit na
48 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody