Liberec vykoupí pozemky autobusového nádraží vedle nového terminálu

Zastupitelé včera rozhodli, že vykoupí pozemky související s výstavbou nového autobusového terminálu. Město za pozemky zaplatí 20,5 milionů korun ve čtyřech splátkách. Má zde vzniknout důstojné zázemí autobusového nádraží stotisícového města.

Výkup pozemků schválili zastupitelé napříč politickými stranami, proti byl opět primátor Tibor Batthyány a jeho někteří kolegové z ANO. Batthyány na projekt dlouhodobě útočí, když tvrdí, že je v rozporu s územním plánem. Podle Změny o něm také záměrně na veřejnosti lže, když například píše, že bude stát až 400 milionů. Projekt má ale vyjít na 165 milionů korun a 90% prostředků na něj město získá z Evropské unie. S projektem přišel až náměstek Korytáře při jednáních o strategii IPRU, který prosadil také vybudování nového parkovacího domu.

Nový terminál má nahradit provizorní stavební buňky a přilehlé autobusové nádraží z 90. let. Na místě má vzniknout čtyřpatrový parkovací dům a moderní odbavovací hala, kterou navrhl liberecký architekt Petr Stolín. Vedle odpovídajícího zázemí autobusového nádraží se v návrhu počítá i s pasáží, komerčními prostorami pro veřejnost a zázemím pro návštěvníky Liberce. Na střeše objektu je plánovaná vyhlídková terasa. Parkovací dům by měl mít kapacitu 478 míst.

V okolí terminálu má vzniknout oddechová zóna s parkovou úpravou, která má sloužit jak cestujícím, tak i Liberečanům. Jeho finální podobu a využití bude město ještě ale hledat. Modernizace dopravního terminálu v krajském městě je jednou z priorit v oblasti dopravy v rámci Integrovaného plánu rozvoje území Liberec – Jablonec nad Nisou (IPRÚ), ze kterého Liberec na realizaci tohoto záměru může získat peníze. Sousední Jablonec na svůj terminál ale teprve dokončuje architektonickou soutěž, v Liberci je již připraven projekt k územnímu řízení.

Město plánuje ještě vykoupit stavební buňky z roku 2005, které již na místě přesluhují deset let – původně měly být provizorní do roku 2008. Od té doby se město záměrem modernizace autobusového nádraží nezabývalo.

Schvalování výkupu pozemků na zastupitelstvu provázela místy i vyhrocená diskuse. Primátor Batthyány se snažil znevěrohodnit cenu vypracovanou podle dvou znaleckých posudků, v tomto bodě ale narazil –  i opoziční Starostové celkem jednoznačně podpořili návrh náměstka Korytáře na výkup těchto pozemků. Město Liberec má tak i nadále reálnou šanci, že se mu podaří získat potřebné dotace na autobusový terminál odpovídající jeho velikosti i na jeho důstojné okolí.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody