Případ korupční kauzy, kde figuruje hejtman Půta, bude řešit soudce Neumann

Největší korupční kauza v historii regionu, ve které uvízli manažeři velkých stavebních firem, politici a úředníci, míří k soudu. Už je i známo, kdo ji bude soudit. Soudcem u případu tunelování evropských dotací v kauze kostela Máří Magdalény bude Petr Neumann, známý z jiných procesů s politiky.

U krajského soudu v Liberci se bude řešit žaloba na 13 fyzických a 4 právnické osoby, které se měli podílet na tunelování evropských dotací určených pro město Liberec. Škoda, která měla vzniknout,  a kterájde do desítek milionů se týká dvou projektů, které měly zhodnotit majetek anonymní liberecké firmy Iberus, která je provázána s libereckými politiky z ODS.

V síti detektivů uvízli manažeři stavebních firem jako je Metrostav, Developer CZ nebo Gallos, bývalý či aktivní politici jako jsou Jiří Zeronik (bývalý člen ODS) a hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Mezi obžalovanými jsou i lobbisté a úředníci, kteří měli administraci evropských projektů na starosti, například bývalý šéf liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořek Machatý.

Policie obvinila část lidí a firem v dubnu 2014, v listopadu téhož roku se obvinění dočkal i Martin Půta a jeho tehdejší spolupracovník Jaromír Dolanský. Po rozsáhlém vyšetřování a zajišťování důkazů poslal státní zástupce obviněné k soudu před Vánoci loňského roku.

Nyní je známo i jméno soudce, který bude mít kauzu na starosti. Je jím soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem, pobočka Liberec, Petr Neumann. Ten je veřejnosti známý například z aktuální kauzy tunelování městského majetku skrze městskou organizaci Sportovní areál Ještěd. Zde opakovaně všechny obžalované osvobodil. Naposledy v listopadu loňského roku.

Soudce Petr Neumann ale stejně rozhodl již v roce 2014. S jeho výrokem ale nesouhlasil Vrchní soud, a tak se mu případ vrátil znova. Ani na sklonku roku 2017ale námitky a teze Vrchního soudu nepřiměly Petra Neumanna ke změně stanoviska a oba bývalé politiky opět zprostil žaloby.

Stejně jako před třemi a půl lety soudce Neumanna důkazy nashromážděné policií a státním zástupcem nepřesvědčily o tom, že se u uvedených transakcí jednalo o „subjektivní stránku“. Tedy, že cílem vyvádění majetku ze společnosti bylo osobní obohacení, ani to, že se podařilo prokázat spojení mezi příjemci nemovitostí a obžalovanými politiky.

Soudce uvěřil obžalovaným, že jejich motivem byla příprava na lyžařský šampionát, který v Liberci proběhl v roce 2009, stejně jako modernizace celého lyžařského areálu. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. U obou žalovaných požadoval trest na spodní hranici, tedy pětileté tresty. Pokud by v případě odvolání Vrchní soud znovu zrušil rozsudek libereckého soudce Neumanna, mohl by mu případ i odebrat.

V rozporu s tvrzením obhajoby i soudu drtivá většina směňovaných nemovitostí, která měla sloužit SAJ nakonec  skončila u podnikatelských subjektů nebo jedinců, kteří jsou buď přímo nebo přes své nejbližší rodinné příslušníky zcela jasně a prokazatelně spojeni s obžalovanými, respektive s bývalým náměstkem primátora Ing. Pavlem Krenkem (ODS) a zastupitelem Jiřím Zeronikem (tehdy ODS), kteří byli zároveň čelnými funkcionáři SAJ. Kde přímo majetek končil, si můžete přečíst ZDE

Paradoxní je, že soudce Neumann má tak na starosti oba případy, kde státní zástupce žaluje ty samé liberecké politiky, kteří se měli obohatit na veřejných prostředcích – jednou na městském majetku, podruhé na evropských dotacích. )

V obou případech figuruje jméno bývalého zastupitele a čelního představitele liberecké ODS Jiřího Zeronika, který zajišťoval směny na Ještědu a v druhém případě pokoušel zajistit dotace pro kostel Máří Magdalény (za což byl již jednou odsouzen pro korupci) a park na Perštýně. Obě lokality patří firmě Iberus, která je dnes v insolvenci, ale nitky z ní vedou k bývalému náměstkovi Jiřího Kittnera Pavlu Krenkovi, který je rovněž se Zeronikem žalován v případě tunelování majetku skrze Sportovní areál Ještěd.

 

Subscribe
Upozornit na
49 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody