Primátor Batthyány platí desítky tisíc poradci, u nějž si vymýšlí kvalifikaci

Primátor Liberce Tibor Batthyány se tvorbě územního plánu příliš nevěnuje. Platí si jako odborného poradce člověka, který stojí magistrát nemalé peníze, ale u jehož kvalifikace uvádí nepravdivé údaje.

Když téměř před rokem, v prosinci 2017, přejímal primátor Tibor Batthyány (zvolen za ANO) do své kompetence připravovaný územní plán, zdůvodňoval to údajnou pomalou prací náměstkyně Karolíny Hrbkové. Jako nový pověřený zastupitel pro územní plán se měl primátor Batthyány postarat o rychlejší zpracování a schválení územního plánu.

Po jedenácti měsících jsou ale výsledky jeho práce žalostné a navíc čelí podezření, že za nemalé městské peníze zaměstnává člověka z řad přátel svých spolupracovníků, který rozhodně není takovým odborníkem, jakým se ho primátor snaží vykreslit. Městskou kasu ale za necelý rok přišel zhruba na více než 150 tisíc korun.

Práci kolem územního plánu primátor moc nedá

Již v době, kdy primátor Batthyány přebíral dozor nad územním plánem, upozorňovali mnozí, že problematice vůbec nerozumí a jeho pracovní nasazení nebude, jako v jiných případech, nikterak veliké. Měli pravdu.

Na posledním zastupitelstvu například vyšlo najevo, že lhal zastupitelům i zástupcům výboru pro územní plán, když tvrdil, že jednání s Lesy ČR ve věci rozšíření sjezdovek na Ještědu je na dobré cestě. To vyvrátil krajský šéf Lesů ČR, který naopak konstatoval, že si Batthyány nedokázal za 9 měsíců na problém dotčené změny územního plánu najít čas.  Jako pověřený zastupitel pro územní plán primátor Batthyány téměř  ignoruje zasedání Výboru pro územní plán. Za celý rok se na něj dostavil pouze čtyřikrát z deseti letošních zasedání.

Pan primátor od té doby, co má pod sebou územní plán, tedy od začátku roku 2017, byl na zasedání výboru pouze čtyřikrát,“ potvrdila informaci předsedkyně Výboru pro územní plán Pavla Haidlová (ZpL). „Jeden za zástupců za ANO rezignoval, druhý na jednání nechodil skoro vůbec a proto jsme z důvodu jeho dlouhodobé nepřítomnosti navrhli jeho výměnu. Na posledním zastupitelstvu byl schválen jako jejich náhrada pan architekt Josef Smutný“, doplnila Haidlová.

Desítky tisíc pro kamaráda spolustraníka?

Architekt Josef Smutný ale na libereckém magistrátě působí již od února 2017, právě aby pomohl primátorovi Batthyánymu s územním plánem. Na tuto pozici ale nebylo vypsáno žádné výběrové řízení. Smutný byl dle vyjádření magistrátu zaměstnán na doporučení, jelikož je prý „uznávaným odborníkem v oboru územního plánování“. Smlouvu s ním podepisoval dnes již bývalý tajemník Jindřich Fadrhonc, který má problémy se zákonem a byl nepravomocně odsouzen za pletichy při veřejné soutěži.

Smlouvu, respektive dohodu o pracovní činnosti s architektem Smutným bez výběrového řízení odmítá magistrát zveřejnit, ačkoliv ten je placen z veřejných financí. Nicméně jen za jeho angažmá od února 2017 fakturoval městu Liberec přes 155 tisíc korun. Již v roce 2016 zpracoval pro primátora Batthyányho, aniž by to ten dal na vědomí Radě města, posouzení libereckého územního plánu za 40 tisíc korun. Roli přitom pravděpodobně hrál i přátelský vztah mezi architektem Smutným a kontroverzním vedoucím primátorovy kanceláře a bývalým šéfem libereckého ANO Petrem Neuhäuserem.

 Uznávaný odborník, ke kterému se nikde nehlásí

V odpovědi na dotaz ohledně angažmá Josefa Smutného na liberecké radnici zaznělo opakovaně, že je „uznávaným odborníkem v oboru územního plánování“ a jako důkaz bylo uvedeno, že „spolupracuje na metropolitním plánu hlavního města Prahy“. To ovšem není pravda. Podle vyjádření pražského magistrátu Josef Smutný na tvorbě územního plánu, který pro Prahu zpracovává Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, vůbec nepracuje.

Pan Josef Smutný není zaměstnancem Institutu plánování a rozvoje Prahy. Náš institut s ním nemá ani žádný jiný smluvní vztah.“, uvedl na dotaz naší redakce mluvčí Institutu pro plánování a rozvoj hlavního města Prahy Marek Vácha.

Jako další důkaz o odbornosti a uznání v oboru územního plánování uvádí kancelář primátora údajnou spolupráci Josefa Smutného s respektovanou mezinárodní organizací reSite, která se například zabývá urbanismem a kvalitou veřejného prostoru ve městech. V odpovědi z primátorské kanceláře se píše, že architekt Smutný „pořádá mezinárodní konference a workshopy věnované urbanismu, rozvoji měst a územnímu plánování (např. reSite) a je u odborné veřejnosti respektovaným odborníkem v této oblasti.“

Proti tomu se ale organizace reSite důrazně ohrazuje. Když byly její zástupci konfrontováni s vyjádřením libereckého magistrátu, napsali: „reSITE nikdy nespolupracoval s architektem Josefem Smutným. Za šest let trvání organizace se pan Smutný neúčastnil žádné z našich aktivit, jako moderátor, vystupující, spolupořadatel, host ani v žádné jiné roli. V rámci své vlastní činnosti, kdy se spolkem Člověk a prostor pořádá konference menšího rozsahu, opakovaně pozval několik minulých řečníků z reSITE, včetně člena poradního sboru reSITE. Na těchto pozváních jsme však nijak nespolupracovali a nepovažujeme jeho akce za odpovídající mezinárodním standardům, formátem ani obsahem.“

Zástupci spolku reSite  dále uvedli, že si nejsou vědomi toho, že by architekt Smutný byl „uznávaným a respketovaným odborníkem“, naopak: „Není nám známo, na jakou přesnou pozici byl městem Liberec najat, proto je pro nás nemožné hodnotit, zda má či nemá potřebnou kvalifikaci a zkušenost v této roli obstát, tím spíše, že jeho práce v oblasti urbanismu není odborné veřejnosti známa. Na základě dostupného CV a zkušeností by se však pan Smutný nekvalifikoval k tomu, aby mohl vystoupit na reSITE s přednáškou o architektuře či urbanismu.“

Proti zneužívání jména organizace reSite se její členové tvrdě ohrazují: „Vzhledem k tomu, že pan Smutný v minulosti nijak s reSITE nespolupracoval, ohrazujeme se proti tomu, aby vedení města Liberec nebo on sám zneužívali jméno reSITE jako obhajobu jeho kvalifikace za účelem jeho angažmá. Požadujeme, aby tato nepravdivá informace byla oběma stranami uvedena na pravou míru.“, napsal na adresu libereckého magistrátu předseda spolku Martin Barry.

Skutečně to vypadá, že kancelář primátora Liberce záměrně uvádí nepravdivé informace, které mají za cíl zvýšit renomé a odbornou kvalifikaci muže, který bez výběrového řízení získal poradenské místo u primátora Tibora Batthyányho. Dost možná zde sehrály svou roli i kamarádské vztahy s Batthyányho pravou rukou a spolustraníkem Petrem Neuhäuserem.

Ostatně, že Josef Smutný teprve studuje územní plán v rámci doplňování si vzdělání, to potvrdil sám libereckým zastupitelům. Ti chtěli po primátorovi Batthyánym, aby se jim alespoň přišel představit, když je téměř od začátku roku na radnici zaměstnaný jako odborný poradce právě pro územní plán.

Jaroslav Tauchman

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
109 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody