Video NL: bude Liebiegovo městečko nakonec památkovou zónou?

Na padesát lidí přilákalo veřejné projednání záměru prohlásit Liebiegovo městečko a přilehlou čtvrť Domovina novou památkovou zónou. Projednání proběhlo v srdci lokality, na náměstí Pod branou a za město se jí účastnil náměstek Jan Korytář (Změna pro Liberec) a zástupci Národního památkového úřadu v čele s jeho ředitelem Milošem Krčmářem.

Po úvodní procházce po celé čtvrti, odborným výkladem vedla Petra Šternová z Národního památkového ústavu a Jan Mohr ze Severočeského muzea, přišlo na řadu samotné projednání. Občanům na jejich otázky ohledně vyhlášení památkové zóny, odpovídali přítomní památkáři i zástupci města.

Nová památková zóna by měla nést název „Liebiegovo město a Domovina“. Lokalita městečka, které vyrostlo mezi lety 1853–1929 jako zaměstnanecké sídliště firmy Johann Liebieg & Co., se tedy rozšíří o navazující lokalitu zvanou Domovina, která se rozprostírá v bezprostřední blízkosti na jižním svahu Monstrančního vrchu. Jednalo se rovněž o sídliště, které bylo určeno primárně pro válečné vysloužilce z Liebiegovy továrny.

Návrh zpracoval kolektiv autorů Národního památkového ústavu v Liberci a projednala ho Pracovní skupina pro regeneraci městské památkové zóny. Hranice navrhované památkové zóny respektují zástavbu Liebiegova města a navazujícího sídliště Domovina.

Prohlášení památkové zóny má mimo jiné zamezit postupnému znehodnocování domů především nevhodnými stavebními úpravami. Památkářům se nelíbí necitlivé úpravy na některých domech, ať už jde o zateplení a znehodnocení fasády, nahrazování střešních pálených tašek nebo třeba o odstraňování typických dřevěných okenic a dalších charakteristických prvků.

Tato historicky významná a památkově cenná lokalita by tak získala dohled památkářů, který by zamezil provádění nevhodných úprav na objektech a dalšímu celkovému znehodnocování lokality. Zvýšené náklady na opravy podle požadavků památkářů by majitelům nemovitostí částečně kompenzovaly příspěvky z připravovaného nového dotačního fondu na opravy památek.

A jaký je Váš názor? Má být lokalita novou památkovou zónou?

Subscribe
Upozornit na
37 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody