Hejtmanův kamarád je předsedou představenstva i v České Lípě, opět bez výběrového řízení

Manažer Pavel Marek, blízký přítel hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj), který se za netransparentních a kritizovaných podmínek stal předsedou Krajské nemocnice Liberec (KNL), zastává tutéž funkci i v České Lípě. Po vlně kritiky se zatím nerozhodlo o jeho platu.

 

Minulý týden jsme Vás informovali, za jakých podmínek se stal předsedou představenstva KNL Pavel Marek, důvěrný přítel hejtmana Martina Půty, který jej na svou pozici doslova protlačil silou.  A to i navzdory kritice, kterou proti Markovi mají lékařští odborníci, část zastoupení orgánů liberecké nemocnice i politická opozice.

Vyčítají mu zejména to, že v oboru nikdy nepracoval a že jeho největší devízou je kamarádství s Martinem Půtou. Hejtman, který se oficiálně prezentuje jako bojovník za transparentnost, svého přítele Marka do pozice prosadil, aniž by ten musel absolvovat výběrové řízení.

Marek v minulosti působil ve sklářském průmyslu, jeho kritici poukazují na jeho roli při krachu Jablonex Group, na kterém vydělal jeho tehdejší rival Preciosa, kde pak sám Pavel Marek našel uplatnění. Martin Půta ale za Pavlem Markem stojí jakožto za špičkovým manažerem.

Nyní Pavel Marek bude zastávat i stejnou funkci v České Lípě a v jeho rukou se bude kumulovat nezvyklá míra moci. Navíc i nemocnici v České Lípě čeká rovněž rozsáhlá investice v řádech stovek milionů korun jako v zařízení v Liberci. Hejtman Půta tak skrze svého muže bude mít nad těmito zakázkami nebývalý vliv.

Přitom v minulosti právě Půtovy kontakty se stavební lobby a jeho netransparentní vyjednávání ohledně předraženého projektu zapříčinily, že je dnes obviněn protikorupční policií z přijímání úplatku a zneužívání pravomocí a čeká ho soud.

Po celkem silné kritice, která se na adresu těchto nestandardních hejtmanových kroků snesla, nebylo ještě rozhodnuto, jaký bude mít jeho přítel Pavel Marek v liberecké nemocnici plat a tato otázka byla odsunuta na příští jednání, aby neprovokovala. Zatím pobíral jako řadový člen představenstva (již proti této jeho účasti byly protesty z řad odborníků) 20 tisíc korun měsíčně.

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
37 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody