Liberecký kraj má novou vládu, jsou v ní jména politiků známých napojením na šedou zónu

Týden po volebním víkendu a Liberecký kraj již zná jména ze své nové rady, která by mu měla vládnout příští čtyři roky. Hejtmanem zůstává Martin Půta, který čelí policejnímu obvinění z korupce. V nové radě ale rozhodně nebude sám, kdo má pověst pošramocenou napojením na podnikatelské prostředí, které masivně čerpá veřejnou podporu. Do hry se vrací i někdejší liberecká politická ikona a symbol spojení zdejší politiky se stavebním byznysem, Přemysl Sobotka z ODS.

Nová krajská vláda byla představena již dnes. Bez nadsázky lze říci, že se bude jednat o krajskou vládu, kterou – díky řadě jmen-  kterou symbolizuje napojení na  zejména stavební  byznys. Vedle krajských nováčků z ANO, se často jedná o samé zkušené politické matadory, za kterými stojí kontroverzní politická historie a kauzy.

Jako první ze všech radních bude hejtman Martin Půta, kterému vazby na stavební lobby přineslo obvinění ze strany detektivů protikorupční policie. Půta se silně angažoval v protlačení urychleného vyplácení evropských dotací na podezřelý projekt přestavby kostela sv. Máří Magdalény, čímž dle detektivů zneužil svých pravomocí a jednal tak za úplatu. Hejtman také několikrát v této i jiných kauzách lhal veřejnosti.

Mužem číslo dvě zůstává Marek Pieter, kterého poslední měsíce nejvíce proslavila loňská kauza, kdy lhal o svém výletě s Miroslavem Peltou, který mu kupoval luxusní VIP zájezdy v době, kdy po jeho resortu žádal navýšení dotací na sport. Pieter na sebe upozornil již jako starosta Desné v Jizerských horách, kde nechal lidmi z Investing CZ zpracovat obrovsky nákladnou zakázku přestavby místní školy za 150 milionů korun. Soutěž, do které se přihlásily jen dvě firmy s minimálním rozdílem v nabídce, vyhrál Syner.  Marek Pieter bude mít na starosti klíčový resort veřejných zakázek a investic, ale i dopravy. I v dopravě půjde o miliardy na zakázku dopravní obslužnosti, ze keré dnes profituje zejména firma Busline, která je úzce spojená s místními politiky.

Třetí nejvíce důležitou postavou v nové krajské vládě je jistě Přemysl Sobotka z liberecké ODS, který se za posledních 25 let stal v Liberci spojením místní politiky se zájmy stavebního gigantu Syner, podobně jako bývalý liberecký primátor Jiří Kittner. Sobotka má mít na starost zdravotnictví a zde také půjde o hodně: krajská vláda bude vybírat stavitele na miliardovou zakázku ohledně výstavby nové Krajské nemocnice Liberec. Strany Starostové pro Liberecký kraj i ODS byly silně protěžovány před volbami v médiích společnosti Syner , která kvůli tomu investovala do voleb stovky tisíc korun.

Resort školství obsadí matador jablonecké politiky Petr Tulpa a jeho kolega ze Starostů Jiří Löffelmann obsadí po Josefu Jadrném oblast životního prostředí a venkova. Kulturu a cestovní ruch bude mít na starosti liberecká zastupitelka za SLK Květa Vinklátová.

Další liberecká zastupitelka, tentokrát za ANO, Radka Loučková Kotasová povede na kraji resort evropských dotací, hospodářského růstu a regionálního růstu. Její kolegyně z České Lípy, lídr ANO v krajských volbách Jitka Volfová bude statutární náměstkyní a bude mít pod sebou ekonomiku, informatiku a správu majetku.

Radním pro sociální oblast se stane jablonecký radní Pavel Svoboda za ČSSD.

Subscribe
Upozornit na
308 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody