Volby do kraje i do senátu suverénně ovládli Starostové pro Liberecký kraj

 Volby v Libereckém kraji přilákaly pouhých 35,6 % voličů. Volby suverénně vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, kteří získali 32,3 a obsadí 18 křesel z pětačtyřiceti členného zastupitelstva. Hejtmanem pravděpodobně zůstane Martin Půta. Do senátu volil v libereckém okrsku podobně nízký počet lidí – 36,8 % oprávněných voličů. I zde dominoval kandidát Starostů pro Liberecký kraj Michael Canov, který získal 45, hlasů. Do druhé kola senátních voleb postupuje i kandidát ANO Marek Vávra, kterému vyslovilo důvěru 15,3.

 

Vítězem voleb jsou Starostové pro Liberecký kraj, získali 32,3 procent hlasů,což znamená 18 zastupitelů. Druhé místo obsadilo hnutí Andreje Babiše ANO, které přesvědčilo 17 % voličů a v novém zastupitelstvu bude mít 9 mandátů. Třetí místo obsadila KSČM se 8,1 procenty a budou ji reprezentovat 4 zastupitelé. Po čtyřech zastupitelích budou mít i ČSSD (8 %), ODS (7,9%) a hnutí Změna pro Liberecký kraj (7,1%). Do zastupitelstva se dostala i koalice SPD a SPO, která získala 5,2% voličských hlasů a v krajském zastupitelstvu obsadí 2 mandáty.

 

Vítězní Starostové pro Liberecký kraj posílili o 5 mandátů ze 13 na 18. ANO Andreje Babiše skočilo z nuly na 9 mandátů. ODS ztratila jeden mandát, nyní má 4, dodnes to bylo 5. Ze sedmi mandátů na čtyři se propadla i ČSSD. Koalice SPD a SPO neměla žádný mandát, nyní má dva. Největší propad zaznamenali komunisté a hnutí Změna, obě strany spadly o deset procent a místo dosavadních deseti zastupitelů budou mít po čtyřech. Hnutí Změna se ovšem již během během doznívajícího volebního období rozpadlo a část zastupitelů se přimkla k hejtmanu Martinu Půtovi.

 

Nad 3% voličských hlasů a tedy nárok na státní příspěvek má v krajských volbách TOP 09 se 3,4 % a Česká pirátská strana se 3,2%.

 

Volby do senátu opanoval Michael Canov ze Starostů pro Liberecký kraj, který získal 45,3 %, druhým v pořadí a tedy Canovovým soupeřem do druhého kola voleb bude Marek Vávra z hnutí ANO se 15,4 %. 

 

Subscribe
Upozornit na
183 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody